Νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχει θετική διαφορά ακόμη και αν κάποιος κόψει το κάπνισμα στα «γεράματα»

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποκαλύπτει ότι υπάρχει διαφορά ακόμη και αν κάποιος κόψει το κάπνισμα στα «γεράματα». Ναι, ακόμη και αν κάποιος σταματήσει να καπνίζει στην ηλικία των 75 ετών, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του!

Οι ερευνητές πρακτικά έδειξαν ότι η διακοπή του τσιγάρου σε οποιαδήποτε σχεδόν ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Η μελέτη ταυτόχρονα παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που μπορούν να λάβουν τα άτομα για να βελτιώσουν τη μακροζωία τους.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα, εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα υγείας, πραγματοποιώντας μια σειρά υπολογισμών πιθανοτήτων για να εκτιμηθεί ο μέσος αριθμός των ετών που χάνονται λόγω του καπνίσματος και των ετών που κερδίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος σε διάφορες ηλικίες. Οι ηλικίες διακοπής του καπνίσματος που εξετάστηκαν ήταν τα 35, 45, 55, 65 και 75 έτη. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα μιας μεγάλης κλίμακας έρευνας, που σε σχεδόν 13.000 μεσήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι κάπνιζαν 30 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα κατά την έναρξη της έρευνας αντιμετώπιζαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τα επόμενα 25 χρόνια.

Επιστρέφοντας όμως στα ευρήματα την νέας αυτής ανάλυσης, οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 35 ετών, ανέκτησαν σχεδόν όλο το προσδόκιμο ζωής που θα είχαν αν δεν κάπνιζαν ποτέ. Ακόμη και όσοι το έκοψαν αργότερα στη ζωή τους είχαν σημαντικά οφέλη, με όσους το σταμάτησαν στην ηλικία των 75 ετών να προσθέτουν κατά μέσο όρο ένα χρόνο στη ζωή τους.

Ενώ οι καπνιστές που συνεχίζουν τη συνήθειά τους και στην τρίτη ηλικία αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους -όπως το να χάσουν πάνω από τέσσερα χρόνια ζωής αν συνεχίσουν να καπνίζουν στην ηλικία των 75 ετών- εκείνοι που το κόβουν εξακολουθούν να μειώνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι όσο νωρίτερα κόψει κάποιος το κάπνισμα, τόσο περισσότερη ζωή μπορεί να ανακτήσει.

Με απλά λόγια, η έρευνα ενισχύει το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη μακροζωία.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Preventive Medicine και μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά πατώντας εδώ.

Πηγήhttps://unboxholics.com/

Last modified on Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 16:51