Φάσμα αυτισμού: Ποια παιδιά είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν με τη διαταραχή

Ένα μεγάλο κενό πρόωρης διάγνωσης φαίνεται πως υπάρχει στον εντοπισμό των κοριτσιών στο φάσμα του αυτισμού, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Πώς όμως θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτό το πόρισμα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κορίτσια ενδέχεται να παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα που συνήθως σχετίζονται με τις διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Συνεπώς, υποδιαγιγνώσκονται και δε λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

«Τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και εκτιμούν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της διαταραχής στο φάσμα του αυτισμού στηρίζονται σε έρευνες που βασίζονται σε άνδρες συμμετέχοντες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εμφανίζουν την ίδια ικανότητα στον εντοπισμό των συμπτωμάτων στα κορίτσια» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Ιωάννα Τσιργιώτη, από το Κολέγιο Εκπαίδευσης, Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Flinders.

 

Χρησιμοποιώντας, όμως, εργαλεία, που έχουν σχεδιαστεί με βάση την ανδρική απεικόνιση, οι κλινικοί γιατροί έχουν περιορισμένη αντίληψη για το πώς μπορεί να εκφραστεί ο αυτισμός στα κορίτσια.

 

Πηγή: ygeiamou.gr