Σοκ από τον ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία

Μια είδηση που αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο σοκ και πολλά προβλήματα στη βιομηχανία τροφίμων έφερε στη δημοσιότητα σήμερα το Πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με σημερινό του δημοσίευμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται σε ανακοίνωσή του στον επόμενο μήνα να κάνει γνωστό ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνα ουσία! 

Η ασπαρτάμη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες η οποία χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά προϊόντα. Από απλές τσίχλες μέχρι και τα ευρείας κατανάλωσης αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Εάν όντως επιβεβαίωθεί η πληροφορία αυτή του ΠΟΥ, και η ασπαρτάμη καταταχθεί στις ουσίες που προκαλούν ή είναι πολύ πιθανό να προκαλούν καρκίνο, τότε το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας τους.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του το Reuters η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τρόφιμα επανεξέτασε φέτος τη χρήση ασπαρτάμης με πιθανά ανησυχητικά αποτελέσματα το οποία θα ανακοινώσει στις 14 Ιουλίου, την ημέρα που ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον καρκίνο θα κάνει γνωστή και την απόφασή του για το ζήτημα, καθώς ήδη γνωρίζει τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει. 

Αρχικά, το 1981, η JEFCA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τρόφιμα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, με βάση τις έρευνες που είχαν γίνει τότε, ότι η χρήση της ασπαρτάμης επιτρέπεται, είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός ενός συγκεκριμένου ορίου, ημερησίως. 

Ποιο είναι αυτό το όριο; Ένας ενήλικας με βάρος 60 κιλών θα πρέπει να καταναλώσει καθημερινά από 12 μέχρι και 36 κουτάκια αναψυκτικών διαίτης ανάλογα με την ποσότητα που χρησιμοποιείται για να θεωρηθεί ότι η ζωή του τίθεται σε κίνδυνο.