Έρευνα «βόμβα»: H long Covid είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης

Φεβρουαρίου 20, 2024
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, κάποια μορφή εγκεφαλικής βλάβης θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα που αναφέρουν τα άτομα με long Covid.

Αναλύοντας τα δεδομένα από 203 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 ή συναφή συμπτώματα και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με 60 άτομα χωρίς τη μόλυνση, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένα επίπεδα τεσσάρων βιοδεικτών εγκεφαλικής βλάβης - βασικών ενδείξεων βιολογικών αλλαγών - σε όσους είχαν μολυνθεί με COVID-19.

Επιπλέον, δύο από αυτά τα σημάδια εγκεφαλικής βλάβης παρέμειναν και στη φάση της ανάρρωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι συνεχίζονται ακόμη και μετά την εξαφάνιση της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Τα επίπεδα αυτών των δύο βιοδεικτών ήταν ακόμη υψηλότερα για τα άτομα που παρουσίασαν επίσης νευρολογικές επιπλοκές με το COVID-19.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι δείκτες εγκεφαλικής βλάβης είναι παρόντες στο αίμα μήνες μετά το COVID-19, και ιδιαίτερα σε όσους είχαν μια εγκεφαλική επιπλοκή που προκλήθηκε από το COVID-19», λέει ο νευροεπιστήμονας Benedict Michael από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα συνεχιζόμενης φλεγμονής στο εσωτερικό του ίδιου του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να μην ανιχνεύεται από τις εξετάσεις αίματος για φλεγμονή».

Αυτές οι εγκεφαλικές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορονοϊό κυμαίνονται από ήπιες (πονοκέφαλοι) έως δυνητικά απειλητικές για τη ζωή (επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλίτιδα). Όπως έχει δείξει προηγούμενη έρευνα, οι συνέπειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Ο Michael και η ομάδα του πιστεύουν ότι οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος μπορεί να προκαλούν αυτά τα σημάδια φλεγμονής. Αν μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις αντιδράσεις και τον τρόπο που προκαλούνται, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες θεραπείες.

Πηγή: Science Alert