Η έκθεση εγκύου στη ζέστη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία του παιδιού

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως η έκθεση εγκύων στη ζέστη αυξάνει τις πιθανότητες προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη, αλλά τώρα νέα έρευνα έρχεται να δείξει μία ανησυχητική σύνδεση για την υγεία των παιδιών αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες ήθελαν να εξερευνήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στη ζέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πραγματοποίησαν λοιπόν μία συστηματική ανάλυση χρησιμοποιώντας 29 μελέτες κατά τη διάρκεια 100 ετών, συνδέοντας και ποσοτικοποιώντας όλα τα στοιχεία. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Οι άνθρωποι που είχαν εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη όσο ήταν στην κοιλιά της μητέρας τους, υπέφεραν από μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Το 60% των μελετών πραγματοποιήθηκαν σε χώρες με υψηλό εισόδημα στο βόρειο ημισφαίριο, όπου συνήθως συναντούμε ψυχρό κλίμα.

Βρέθηκαν λοιπόν συνδέσεις μεταξύ έκθεσης σε ζέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με χαμηλές αποδόσεις στην εκπαίδευση και χαμηλότερο εισόδημα αργότερα στη ζωή. Για παράδειγμα, το μέσο εισόδημα στις ΗΠΑ στην ηλικία των 30 ετών, μειωνόταν κατά $56 για κάθε μέρα που οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Βρέθηκαν επίσης συνδέσεις με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και υπέρτασης, καθώς και αυξημένες πιθανότητες παιδικού άσθματος και πνευμονίας. Μάλιστα στην περίπτωση της πνευμονίας, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 85% για κάθε βαθμό Κελσίου παραπάνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην Αφρική αυξάνεται ο κίνδυνος υποσιτισμού σε παιδική ηλικία, ενώ στις ΗΠΑ αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Πολλές μελέτες έδειξαν και σύνδεση με ψυχιατρικές ασθένειες, όπως διατροφικές διαταραχές και σχιζοφρένεια.

Όλα αυτά συγκεντρωτικά οδηγούν σε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, αυτοί δηλαδή που εκτίθενται σε ζέστη όσο βρίσκονται στη μήτρα, στατιστικά τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι επιπτώσεις της ζέστης στο παιδί κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης έρχονται με τους παρακάτω τρόπους.

  • Επιβαρύνοντας την υγεία της μητέρας μέσω ασθενειών όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης.
  • Επηρεάζοντας άμεσα την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικότερα του νευρικού συστήματος.
  • Αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και άλλων προβλημάτων κατά τη διάρκεια της γέννας.
  • Αλλάζοντας απευθείας το DNA του αγέννητου μωρού. Αυτό πιθανόν να συμβεί μέσω αλλαγών της γονιδιακής έκφρασης, ενός εξελικτικού μηχανισμού που επιτρέπει την ταχεία προσαρμογή στο περιβάλλον, ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια.
  • Μειώνοντας το μήκος των τελομερών των εμβρύων, του βιολογικού ρολογιού του DNA μας που συνδέεται με τη διάρκεια ζωής μας.

Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για περισσότερες μελέτες στον τομέα αυτό για να εξερευνηθεί πώς και γιατί υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις. Καλούν σε άμεση, προσωπική και παγκόσμια δράση για να προστατευτούν οι έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά τους από τη ζέστη.

Είναι καθήκον μας να μιλήσουμε για αυτούς που δεν έχουν φωνή, που δεν είχαν κανένα ρόλο στην πρόκληση αυτής της κατάστασης υγείας και που μάλλον θα βιώσουν τις χειρότερες επιπτώσεις από την αδράνειά μας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMC Pregnancy and Childbirth.