Πολύκεντρα ανακύκλωσης: Η μοναδική μέθοδος που αναγνωρίζει και καταγράφει διακριτά όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά

Αυτό γίνεται λόγω των μοναδικών τεχνικών προδιαγραφών που διαθέτει σε σχέση με όλες τις άλλες τεχνολογίες ανακύκλωσης καθ' όσον χρησιμοποιεί τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για την αναγνώριση και την καταγραφή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Χαρης Παπαβασιλειου

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνεχίζουν τη νέα τεκμηριωμένη και αναλυτική δημοσιογραφική έρευνα για την ανακύκλωση στην Ελλάδα, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια που η χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα τη λήψη προειδοποιητικής επιστολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, συγκρίνει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες ανακύκλωσης, ώστε να διαπιστώσει ποιες εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ παρουσιάζει την εμπειρία της ανακύκλωσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Η απαίτηση για αναγνώριση και διακριτή καταγραφή των λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών από τα υλικά συσκευασίας

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αρμόδιων ελληνικών Αρχών και σε συμφωνία με τις ανάγκες που διατυπώνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, για τη χρηματοδότηση τεχνολογιών ανακύκλωσης από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, απαιτείται ο εξοπλισμός ανακύκλωσης να αναγνωρίζει και να καταγράφει διακριτά ποια συλλεγόμενα υλικά είναι υλικά συσκευασίας και ποια είναι λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά.

Στο πλαίσιο της υποχρέωσης της επίτευξης ποσοτικών στόχων από κάθε κράτος-μέλος, αλλά και της διευκόλυνσης του πολίτη, ο εξοπλισμός ανακύκλωσης πρέπει να διαθέτει τις τεχνικές προδιαγραφές αφενός για να παραλαμβάνει το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και αφετέρου να αναγνωρίζει και να καταγράφει διακριτά τα είδη των ανακυκλώσιμων υλικών (δηλαδή εάν είναι λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά ή εάν είναι υλικά συσκευασίας).

Η συγκεκριμένη απαίτηση συμπίπτει με την υποχρέωση δήλωσης στο εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας των ανακυκλώσιμων υλικών ανά κωδικό του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ).

Στην κατηγορία κωδικού ΕΚΑ με το πρόθεμα «15» δηλώνονται τα «Απόβλητα από συσκευασίες», ενώ στην κατηγορία κωδικού ΕΚΑ με το πρόθεμα «20» δηλώνονται τα «Δημοτικά απόβλητα, περιλαμβανομένων μερών χωριστά συλλεγέντων», δηλαδή τα λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά.