ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π: Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η Τελετή Υποδοχής των μεταπτυχιακών φοιτητών

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η Τελετή Υποδοχής των μεταπτυχιακών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στον προαύλειο χώρο του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π) στον Μυστρά, με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών και φοιτητριών και παρουσία της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, των Αρχών του τόπου καθώς και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Αγιασμό, που τέλεσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Ραφαήλ Τσάλτας, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον Εφημέριο του Μυστρά πατέρα Λάζαρο Σκάγκο. Οι ιεροί πατέρες απηύθυναν πνευματικό λόγο και ευχές σοφίας και προόδου στους νέους και στις νέες φοιτητές και φοιτήτριες.

MVI_6667.MP4.00_00_02_00.Still001.jpg

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Βουλευτής κ. Δαβάκης Αθανάσιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής κ. Κατσής Αθανάσιος, ο Πρόεδρος Δ.Σ Δήμου Σπάρτης κ. Βρεττάκος Στέφανος εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Σπάρτης, η Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Σπάρτης κα Τζανετέα Αδαμαντία και ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μυστρά κ. Σκουρμπέλος Δημήτρης. Αναγνώστηκαν επιπλέον οι χαιρετισμοί του Βουλευτή κ. Κρητικού Νεοκλή καθώς και της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κας. Ξανθάκη-Καραμάνου Γεωργίας. Όλοι τους καλωσόρισαν τους νέους και τις νέες φοιτητές και φοιτήτριες στον Μυστρά, στη Σπάρτη και στη Λακωνία γενικότερα, τους ευχήθηκαν καλή αρχή και επιβεβαίωσαν την αμέριστη στήριξή τους. Ειδικότερα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κατσής, καλωσόρισε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές στην αγκαλιά του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ευχήθηκε σε αυτούς καθώς και στους διδάσκοντες του μεταπτυχιακού μια δημιουργική και εποικοδομητική ακαδημαϊκή χρονιά. 

Κατόπιν, η Διευθύντρια του προγράμματος κα. Μαρία Κουρή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσίασε το πρόγραμμα σπουδών, τους στόχους του και ενδεικτικά αποσπάσματα από το έργο που υλοποιήθηκε κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του μεταπτυχιακού. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε την καινοτομία και τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς είναι το μόνο στον ελλαδικό χώρο, που συνδυάζει τους τομείς του Μάνατζμεντ, των Τεχνολογιών και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

15370002.00_10_04_33.Still004_1.jpg

Εκτενώς αναφέρθηκε στον εμπνευστή και πρωτεργάτη του προγράμματος, τον αείμνηστο Νικόλαο Ζαχαριά, Καθηγητή Αρχαιομετρίας, Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος έθεσε τα ισχυρότερα θεμέλια για τη λειτουργία του προγράμματος. Εις επήκοον και της συζύγου του, της αρχαιολόγου κας. Μαρίας Κυλάφη, ανακοίνωσε την απόφαση του διοικητικού οργάνου του ΔΠΜΣ να θεσπίσει χρηματικό Βραβείο Αριστείας «Νικόλαος Ζαχαριάς» για τον αριστεύσαντα ή την αριστεύσασα κάθε κύκλου σπουδών, τιμώντας έτσι τη μνήμη του εκλιπόντος.

Στη συνέχεια, φοιτήτριες του πρώτου κύκλου σπουδών μοιράστηκαν την εμπειρία μάθησης και τα αποτελέσματα των ερευνών τους με τις/τους πρωτοετείς φοιτήτριες/φοιτητές, προτρέποντάς τους να απολαύσουν αυτό το μοναδικό ταξίδι μάθησης.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα, που έδωσε την ευκαιρία γνωριμίας μεταξύ παλαιών και νέων φοιτητών/τριών, των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και των παρευρισκομένων Καθηγητών και διδασκόντων κκ. Μ. Γουάλλες, Π. Κόκκινο, Β. Πουλόπουλο και Β. Παναγιωτίδη, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν μελλοντικές συνεργασίες.

15370002.00_02_29_08.Still002.jpg

Ευχαριστίες

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του ΔΠΜΣ «Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά» απευθύνει θερμότατες ευχαριστίες σε όλους τους παρευρισκομένους. Ειδικότερα ευχαριστεί: τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Καθηγητή κ. Γεώργιο Κυπραίο και τους τεχνικούς κκ Γεώργιο Γεωργακόπουλο και Σταύρο Κόντο για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης. Τη μεγάλη χορηγό και υποστηρικτή του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. κα. Γεωργία Καλοειδή και τον Διευθυντή του Ξενοδοχείου “Grand Palace Resort & Spa” κ. Λυκούργο Μηνακάκη. Τον Δήμο Σπάρτης για τη διαχρονική του στήριξη στη φροντίδα του χώρου. Τους χορηγούς υπηρεσιών και ειδών ΚΤΕΛ Λακωνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΛΑΚΩΝΙΑ» και “XIOS CENTER”.

15370002.00_01_24_47.Still001.jpg

Last modified on Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 09:29