Η εφημερίδα «η Ρωμιοσύνη» του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης – μία αξιέπαινη πρωτοβουλία

Μία αξιέπαινη προσπάθεια, με υπεύθυνο τον καθηγητή – φιλόλογο κ. Νεκτάριο Σκάγκο,  έλαβε χώρα τη φετινή σχολική χρονιά στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος». Ο λόγος για τη δημιουργία της σχολικής ηλεκτρονικής εφημερίδας  «η Ρωμιοσύνη», που έχει ως στόχο την κινητοποίηση και έκφραση των μαθητών/τριων σε θέματα που απασχολούν τη νεότητα στη σύγχρονη εποχή, την Ορθοδοξία, την Πατρίδα, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος είχε δεχθεί στο Επισκοπείο, την 1η Μαρτίου 2023, μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης, με τη συνοδεία εκπαιδευτικών τους, προκειμένου να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις τους υπό μορφή συνέντευξης.

Το σχετικό εισαγωγικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του σχολείου αναφέρει τα εξής: «Η σχολική εφημερίδα, με τίτλο «η Ρωμιοσύνη», δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Ομίλου που συγκροτήθηκε και λειτούργησε τη φετινή σχολική χρονιά (2022–2023) στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», με σκοπό τη δημιουργική και ελεύθερη έκφραση των μαθητών/τριών πάνω σε επίκαιρα ζητήματα που συνδέονται και με το Αναλυτικό Πρόγραμμα.

Είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα schoolpress.sch.gr/romiosyni. Ο τίτλος της εφημερίδας παραπέμπει στην ομώνυμη μεγάλη ποιητική σύνθεση του Γιάννη Ρίτσου, του οποίου το όνομα φέρει τιμητικά το σχολείο. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης ομιλεί για αξίες και αρχές του ελληνικού πολιτισμού, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ανθρωπιά, για τις οποίες οι Έλληνες αδιάκοπα αγωνίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων, όπως οφείλουν να πράξουν και οι νέοι μας με όραμα έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με:

– κοινωνικά ζητήματα (η Χώρα μας, η δημοκρατία, η προσφυγιά και τα στερεότυπα των δύο φύλων),

– ιστορικά θέματα, που αφορούν στον μικρασιατικό ελληνισμό και τη σύνδεσή του με τη λακωνική γη (τα δίδυμα αδέλφια από τη Σμύρνη, η μικρασιατική οικογένεια Ζανάκη, η οικογένεια Γιαξόγλου από το Σαλιχλί της Μικράς Ασίας, μια οικογενειακή ιστορία από τον Πόντο, οι πρόσφυγες από τη Λιβερά του Πόντου στη Νέα Λιβερά της Λακεδαίμονος, η οικογένεια Κονίδη από την Κουμουστά του Ταϋγέτου), και

– τη λογοτεχνία (συγγραφή διηγήματος με τίτλο «Χωρίς φόβο», παρουσίαση σύγχρονων λογοτεχνικών έργων).

Στην τέταρτη ενότητα «Διαβάζω και Γράφω για τον Τόπο μου» παρουσιάζονται ταξιδιωτικά κείμενα που έχουν ως θέμα τη Σπάρτη, τον Μυστρά και τον Ταΰγετο (η Σπάρτη στα τέλη του 19ου αιώνα μέσα από το έργο του δημοσιογράφου Γ. Π. Παρασκευόπουλου, η Σπάρτη και ο Μυστράς του Νίκου Καζαντζάκη, ο Μυστράς του Ηλία Βενέζη, ο Μυστράς και ο Ταΰγετος του Κώστα Ουράνη, και ο Μυστράς του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου).

Στην πέμπτη ενότητα παρατίθεται το επεξεργασμένο, υπό μορφή συνέντευξηςκείμενο του διδακτικού διαλόγου που είχαν οι μαθητές/τριες με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, σχετικά με το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του καθώς και για θέματα που αφορούν στον εκκλησιαστικό βίο.

Στην έκτη ενότητα παρουσιάζεται το σχέδιο δράσης (project) που υλοποιήθηκε στα τρία τμήματα της Γ΄ τάξης του σχολείου και περιλάμβανε, ανάμεσα στα άλλα, εργασίες αναγνωστικής ανταπόκρισης των μαθητών/τριών, με βάση το ποιητικό corpus του έργου του μεγάλου μας ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Στην έβδομη ενότητα γίνεται συνοπτική αναφορά στις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργάνωσε εφέτος το σχολείο με πρωταρχικό σκοπό τη βιωματική μάθηση και συγκεκριμένα την εμπέδωση πανανθρώπινων και διαχρονικών αξιών και αρχών που προάγονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα, όπως η φιλανθρωπία, η ομαδικότητα, η κοινωνική ευθύνη και η περιβαλλοντική συνείδηση.

Στην τελευταία ενότητα γίνεται λόγος για τη διατροφή των νέων και για τα λαλάγγια, παραδοσιακό έδεσμα της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Την παραπάνω θεματολογία επισφραγίζει ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες».