Που βρίσκονται τα πιο πυκνά δάση της Ελλάδας;

 Που βρίσκονται τα πιο πυκνά δάση της Ελλάδας; 

Στα βουνά φυσικά!

Στο χάρτη βλέπετε ποια μέρη της Ελλάδας καλύπτονται από πυκνά ή και όχι τόσο πυκνά δάση! Σκούρο πράσινο ίσον πολύ πυκνό δάσος, ενώ όσο το χρώμα ανοίγει, η βλάστηση γίνεται πιο αραιή. Βέβαια τα δεδομένα είναι του 2018, πριν καεί η Δαδιά και η Βόρεια Εύβοια....

Όπως βλέπετε, τα πυκνότερα δάση βρίσκονται στην Πίνδο, το Πήλιο, τον Όλυμπο και τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. 

 Προσέξτε μερικά ακόμα πράγματα...Πρακτικά όλα τα δάση της χώρας βρίσκονται στα ημιορεινά και τα ορεινά. Στους κάμπους και τα παράλια η ανθρώπινη καλλιέργεια και δόμηση έχει σχεδόν εξαφανίσει τα δάση που υπήρχαν παλιά. 

 Καταμεσής της Πίνδου υπάρχουν κάποια κενά! Είναι τα αλπικά λιβάδια της χώρας! Τι 'ναι πάλι τούτο; Έχετε δει κορφή βουνού από μακριά; Μέχρι ένα σημείο είναι καλυμμένη με δάση, αλλά από ένα υψόμετρο και έπειτα είναι γυμνή, ή για την ακρίβεια, καλύπτεται από γρασίδι και λουλούδια. 

 Αν τέλος αναρωτιέστε τι δάση είναι όλα αυτά η απάντηση είναι "ανάλογα το υψόμετρο". Στα χαμηλά υψόμετρα έχουμε πουρνάρια και βελανιδιές, αριές, κουμαριές, αγριελιές και διάφορα άλλα μεσογειακά φυτά. Καθώς όμως ανεβαίνουμε σε υψόμετρο κυριαρχούν τα κωνοφόρα, οι οξιές και οι καστανιές. 

Έχουμε βαρεθεί να το λέμε: η ποικιλομορφία της Ελλάδας σε τοπία και οικοσυστήματα προκύπτει από το έντονο ανάγλυφο, από το υψόμετρο! 

 Κλίμα,  βλάστηση,  πανίδα,  υδάτινο στοιχείο,  ανθρώπινη δραστηριότητα, όλα αυτά στην Ελλάδα σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με το υψόμετρο.

 

Last modified on Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 07:33