Θερινό Σχολείο της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Μυστρά

Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, στο Ξενοδοχείο MystrasPalaceResortandSpa, φιλοξενήθηκε η συνέντευξη τύπου για το Θερινό Σχολείο για απόδημους Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες που διοργανώνει για πρώτη φορά εφέτος η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) στον Μυστρά. Το σχολείο που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες (25 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου) ενισχύθηκε οικονομικά από το Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος του Ε.Α.Π, κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Στασινός Σταυριανέας και ο Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κ. Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Τριτάκης και Φάνης Λαζαρίδης, ο βουλευτής Νομού Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η αρχαιολόγος-βυζαντινολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Ευανθία Κατσαρά και η Έφορος της Κουμαντάρειου Πινακοθήκης, Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη, κ. Μόνικα Διαμαντή.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος του Ε.Α.Π αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια για την υλοποίηση της διεξαγωγής του πρώτου Θερινού Σχολείου για Απόδημους Έλληνες με τίτλο και θέμα τον «Ελληνικό Πολιτισμό». Το Σχολείο θα φιλοξενήσει Ελληνοαμερικάνους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές  και φοιτήτριες οι οποίοι θα επισκεφθούν τη Λακωνία για πρώτη φορά και θα παρακολουθήσουν τις διδακτικές εργασίες αλλά και τις εκπαιδευτικές εκδρομές και εξορμήσεις του σχολείου. Ο κ. Καλαβρουζιώτης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κ. Πιερρακάκη τον οποίο και ευχαρίστησε για την οικονομική στήριξη του Θερινού Σχολείου από πλευράς ΥΠΕΠΘΑ.

Ο κ. Καλαβρουζιώτης τόνισε τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του εγχειρήματος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το Ε.Α.Π μέσω της διαμόρφωσης μιας υποδομής που, στη συνέχεια, θα μπορέσει να αποτελέσει θεσμό. Πρόκειται, άλλωστε, για θεσμό με δυνατότητα να λειτουργήσει θετικά στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λακωνίας για τους απανταχού απόδημους Έλληνες. Η επιλογή της Σπάρτης και του Μυστρά ως έδρας του Θερινού σχολείου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ε.Α.Π, δεν ήταν τυχαία, καθώς αυτός ο τόπος σφραγίζεται από τον Ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις ιστορικές του περιόδους. Συγχρόνως, είπε, ιδιαίτερα η βυζαντινή του διάσταση είναι ικανή να προσδώσει το πολιτισμικό έναυσμα στους Ελληνοαμερικάνους φοιτητές, που χωρίς οι ίδιοι να είναι Λάκωνες θα διαπιστώσουν πραγματικά την ανεκτίμητη αυτή πολιτισμική κληρονομιά της πατρίδας μας, και ειδικότερα της Λακωνίας.

Ο κ. Καλαβρουζιώτης ανέδειξε τη σημασία της διασύνδεσής των απόδημων Ελλήνων με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσω των επισκέψεων και των περιηγήσεων, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Σχολείου, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε μουσεία, αλλά επίσης και σε διάφορες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με σκοπό τη γνωριμία των απόδημων φοιτητών με τα τοπικά προϊόντα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαβρουζιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι το εγχείρημα της διοργάνωσης υλοποιήθηκε εντός ενός σύντομου και πιεστικού χρονικού διαστήματος. Παράλληλα, υπογράμμισε την αμέριστη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Χρυσουλάκη.  Ολοκληρώνοντας, ο κ. Καλαβρουζιώτης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους φορείς, για την παρουσία και την στήριξη του Θερινού Σχολείου και δεν παρέλειψε να αναφέρει τη συμπαράσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Δήμου Λακωνίας, αλλά και της Περιφέρειας στην οποία έχει γνωστοποιηθεί η επερχόμενη δράση, όπως και η φιλοδοξία της συνέχισής της. Η συνέχιση της δράσης, υποστήριξε, θα προσδώσει πράγματι πάρα πολλά συμπληρωματικά οφέλη για όλους· κυρίως θα προσελκύσει νέους ανθρώπους της ομογένειας οι οποίοι θα έρθουν και μαζί με την εκπαίδευση και το Σχολείο θα μπορούν να επιμηκύνουν την παραμονή τους στην πατρίδα.

 

Ο Επίκουρος Καθηγητής, κ. Στασινός Σταυριανέας, εστίασε στην μακρόχρονη προσφορά της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π στη μελέτη και τη διάδοση της επιστημονικής έρευνας γύρω από τις διάφορες όψεις του ελληνικού πολιτισμού χάρις πρωτίστως στα ελληνόφωνα Προγράμματα Σπουδών που προσφέρει εδώ και δεκαετίες και επεσήμανε ότι στόχος του ΕΑΠ είναι η διεθνοποίηση αυτής της δραστηριότητες και η ανάπτυξη αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) όπως και η διοργάνωση Θερινών Σχολείων που θα απευθύνονται σε απόδημους Έλληνες από κάθε γωνιά της υφηλίου. Ο κ. Σταυριανέας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρεις θεματικές των μαθημάτων του προγράμματος τα οποία θα καλύπτουν τον αρχαίο, τον βυζαντινό και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Η επιλογή της Σπάρτης κρίθηκε πλεονεκτική κατά το ότι η ευρύτερη περιοχή μπορεί να υποστηρίξει τη διασύνδεση των μαθημάτων με περιηγήσεις και εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς και σημαντικούς ιστορικούς χώρους ώστε να ενισχυθεί η βιωματική εμπειρία των φοιτητών και φοιτητριών που θα φιλοξενηθούν. Ο κ. Σταυριανέας αναφέρθηκε στην ομάδα των διδασκόντων η οποία περιλαμβάνει τόσο Καθηγητές από διάφορα Ιδρύματα της χώρας (Ε.Α.Π, Παν/μιο Πατρών, Παν/μιο Κρήτης, Ιόνιο Παν/μιο), όσο και ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων από την τοπική κοινωνία. Κλείνοντας τη δική του ομιλία, ο κ. Σταυριανέας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτό το ξεκίνημα θα είναι επιτυχημένο και θα έχει συνέχεια και ταχεία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ο Καθηγητής κ. Σωτηρόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε ότι η ιδέα του Θερινού Σχολείου είχε την απαρχή της στον σημερινό Υπουργό Παιδείας, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ έγινε αποδεκτή με θέρμη και ενθουσιασμό και υλοποιήθηκε, εντέλει, από τη σημερινή Διοίκηση του ΕΑΠ.

Η βασική ιδέα και στόχος, συνέχισε ο κ. Σωτηρόπουλος, είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης μέσω των εκπαιδευτικών θεσμών, του Απόδημου Ελληνισμού και ειδικά των απογόνων που είναι δεύτερης, τρίτης ή τέταρτης γενιάς, με την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Το ζητούμενο για τον κ. Σωτηρόπουλο δεν είναι οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή μόνο με τον αρχαίο και τον βυζαντινό πολιτισμό, αλλά και με τον σύγχρονο νεοελληνικό πολιτισμό, καθώς πρόκειται για νέους που έχουν ανάγκη τις αναφορές στη σύγχρονη Ελλάδα για την περαιτέρω καλλιέργεια του ενδιαφέροντός τους για τη σχέση τους με αυτήν. Για τον λόγο αυτό, τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου μοιράζονται και κατανέμονται σε όλα τα πεδία με ποικίλες θεματικές και με διάφορες αφορμές που θα τροφοδοτήσει, άλλωστε, και η παραμονή τους στη Λακωνία. Επίσης, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε ότι οι αφορμές αυτές θα μπορούσαν να αναπροσανατολίσουν τα εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων στο Σχολείο ώστε να διατηρηθεί η επαφή τους με ό,τι έχει να προσφέρει ο τόπος της Λακωνίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον συντονισμό που έχει αναλάβει το Ε.Α.Π, και μαζί η υποστήριξη των φορέων του Δήμου και των τοπικών Μέσων, θα βοηθήσει την επιτυχία και την εξέλιξη του Θερινού σχολείου ώστε να αποτελέσει σταθερή αναφορά για τον τόπο.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτης Τριτάκης,Αντιδήμαρχος Σπάρτης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην πόλη της Σπάρτης εκ μέρους του Δημάρχου, κ. Μιχάλη Βακαλόπουλου.Ο κ. Τριτάκης χαιρέτησε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του Θερινού Σχολείου με αντικείμενο τον ελληνικό πολιτισμό, λέγοντας ότι ο θεσμός αυτός είναι καλοδεχούμενος τόσο για το γεγονός ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόδημους Έλληνες, φοιτητές, όσο και για το ότι αναδεικνύει το πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό απόθεμα στην περιοχή της Σπάρτης και της Λακωνίας. Αναφέροντας την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Σπάρτης και θέτοντας ζητήματα δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης, ο Αντιδήμαρχος εξέφρασε την προσδοκία του ότι οι συμμετέχοντες φοιτητές να γίνουν οι πρεσβευτές της πόλης και να αναδείξουν τη σημασία της δράσης πέρα από τα πλάτη και τα μήκη της χώρας μας.

Τη σκυτάλη έλαβε ο κ. Φάνης Λαζαρίδης, Αντιδήμαρχος Σπάρτης, που ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του, ευελπιστώντας ότι αυτή η δραστηριότητα θα γίνει θεσμός, ξεκινώντας από τον Μυστρά, μία περιοχή η οποία είναι η βέλτιστη για την ανάδειξη του βυζαντινού πολιτισμού. Τόνισε επίσης την αξία της εμπειρίας που θα αποκομίσουν όσοι και όσες φοιτήσουν στο Σχολείο και  οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφώσουν μια αξιόλογη βάση για την καλύτερη γνωριμία με την καταγωγή τους.

Στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο οποίος συνεχάρη τους εμπνευστές αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας ευχήθηκε την βέλτιστη υλοποίηση και ευδοκίμηση του θεσμού. Όπως είπε η Λακωνία έχει μια μακρά παράδοση στην αποδημία των κατοίκων εδώ και πάνω από 200 χρόνια και έτσι είναι ένας τόπος που μπορεί να ωφεληθεί και να ωφελήσει ταυτόχρονα μια τέτοια δράση. Ο κ. Δαβάκης υπογράμμισε ότι η περιοχή πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένα τέτοιο έργο, τέθηκε στη διάθεσή των διοργανωτών για οποιαδήποτε αρωγή του προγράμματος, ενώ παράλληλα επικεντρώθηκε στη δυναμική της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο γεγονός ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτελεί μία σταθερά που δύναται να έχει την τεχνογνωσία για την άριστη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου.

Το παρόν έδωσαν η αρχαιολόγος-βυζαντινολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευανθία Κατσαρά, η οποία τόνισε και εκείνη την αξία του εγχειρήματος, και η οποία θα υποστηρίξει επίσης τις δράσεις και τις δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφεια της ΕΦΑΛΑΚ.

Την αμέριστη στήριξη προς το εγχείρημα εξέφρασε και η Έφορος της Κουμαντάρειου Πινακοθήκης, Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη κ. Μόνικα Διαμαντή η οποία εστίασε στην προσφορά της Πινακοθήκης στην ανάδειξη των πτυχών του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού του 19ου και του 20ου αιώνα, με την οποία θα κλείσει ένας ωραίος κύκλος μάθησης.