Plan b για την Ελλάδα: Η λειψυδρία επέστρεψε για μόνιμα - Κατάσταση συναγερμού σε όλη τη χώρα

Μειωμένες έως και 50% οι βροχοπτώσεις σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης δεκαετίας - Από το 1,1 δισ. κυβικά μέτρα νερού που είχαν οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ το 2022, φέτος έχουν πέσει στα 700 εκατομμύρια - Κατά 20% συρρικνώθηκε η επιφάνεια της λίμνης του Μόρνου - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 δήμοι.

«Νερό: Δεν υπάρχει αρκετό.

Γι’ αυτό, προσέχουμε για να έχουμε». Με αυτό το μήνυμα «βομβαρδίζονταν» καθημερινά οι Αθηναίοι στην εκστρατεία για εξοικονόμηση του νερού την περίοδο της μεγάλης ανομβρίας στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έως τα μέσα αυτής του ’90.

Με τη στάθμη στις λεκάνες υδροδότησης να έχει πέσει κάτω από τα όρια συναγερμού, η πρωτεύουσα έδειχνε να ξεμένει από το υγρό της ζωής και οι Αρχές λάμβαναν δραστικά μέτρα. Ετσι, ήταν κάτι σαν... θανάσιμο αμάρτημα το να πλένει κανείς το αυτοκίνητο με το λάστιχο, να «δροσίζει» το πεζοδρόμιο ή να μην έχει τούβλο στο καζανάκι.

Η εποχή αυτή πέρασε και η λειψυδρία ξεχάστηκε. Πόσο πιθανό είναι να την ξαναζήσουμε;

Στην ΕΥΔΑΠ αυτές τις μέρες ψάχνουν λύσεις, καθώς τα αποθέματα στους ταμιευτήρες υδάτων για την Αττική έχουν αρχίσει να μειώνονται σε επικίνδυνα επίπεδα. Ηδη η πρωτεύουσα άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τραβώντας νερό και από την Υλίκη.

Ομως, δεν είναι μόνο η Αθήνα. Η Λέρος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού, στην Πάρο η ζήτηση είναι αδύνατο να καλυφθεί, ενώ σε δεκάδες ακόμα νησιά αναζητείται λύση για να μη στερέψουν οι βρύσες.

Στη Χαλκιδική ήδη επιστρατεύτηκαν υδροφόρες, ενώ στην Κρήτη εξετάζεται η «λύση» να κλείσει η άρδευση για να μην ξεμείνει η Λεβεντογέννα από νερό. «Περνάμε μια ιδιαίτερα δυσμενή υδρολογική συγκυρία», λένε οι επιστήμονες, «λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας».

Η ξηρασία τώρα δείχνει τα δόντια της...

Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.