Ο γραφικός Πάρνωνας και η λακωνική γη

Πάρνωνας. Η οροσειρά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους όχι μονάχα της Πελοποννήσου, αλλά ολόκληρης της επικράτειας καθώς είναι γεμάτη από έλατα (κεφαλληνιακή ελάτη), πεύκα (μαύρη πεύκη), βελανιδιές, πλατάνια και δενδρόκεδρους τους οποίους συναντάμε αποκλειστικά και μόνο εδώ. Εκτείνεται σε μήκος άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ Αρκαδίας και Λακωνίας, με την υψηλότερη κορυφή του, τη Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιο, να φθάνει τα 1.934 μέτρα. Στη ράχη του ο επισκέπτης θα συναντήσει δεκάδες γραφικά χωριουδάκια που περιμένουν να τον υποδεχθούν καθώς επίσης και πλειάδα πεζοπορικών διαδρομών. Διαθέτει επίσης δυο μεγάλες ορειβατικές διαδρομές, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο33 που αμφότερες βασίζονται στο οδικό δίκτυο.

Πάρνωνας: Αφετηρία το ορεινό χωριό Πολύδροσο

Ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας στον καταπράσινο Πάρνωνα είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο, μπορεί να αποτελέσει το Πολύδροσο Λακωνίας (τα Τσίντζινα όπως τα αποκαλούσαν παλαιότερα), ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στην πλαγιά του βουνού. Η απόσταση που το χωρίζει από την Αθήνα είναι περίπου 225 χιλιόμετρα, τα οποία διανύονται οδικώς σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες. Παίρνοντας την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και ακολούθως την Κορίνθου – Τριπόλεως, ακολουθείτε τις ταμπέλες προς Σπάρτη.

Δε θα μπείτε όμως μέσα στην Σπάρτης, καθώς 14 χιλιόμετρα έξω από την πόλη θα συναντήσετε πινακίδες που σας καλούν να στρέψετε αριστερά προς Σελλασία (2 χλμ.). Διανύοντας άλλα 27 χιλιόμετρα επαρχιακού δρόμου, βρίσκεται στο Πολύδροσο με την πλακόστρωτη πλατεία του στην οποία ρίχνει τον ίσκιο τους το πυκνό φύλλωμα των πλατανιών. Από το συγκεκριμένο χωριό πραγματοποιούνται πολλές φορές και νυχτερινές εξορμήσεις με τζιπ σε κάποιο από τα ξέφωτα του Πάρνωνα.

Καρυές: Το χωριό με τις πιο γνωστές Κόρες της υφηλίου

Μετά το Πολύδροσο μπορείτε να κατευθυνθείτε βόρεια, προς τις περιοχές του δήμου Οινούντος (όπου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων το επισκέψιμο ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων) και την κοινότητα των Καρυών, που αποτελούν και την είσοδο στη Λακωνία. Οι Καρυές είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, χτισμένο σε μια κατάφυτη περιοχή από καστανιές και καρυδιές. Εκεί λέγεται ότι συγκέντρωσε τον στρατό του ο βασιλιάς της Σπάρτης, Μενέλαος, πριν αναχωρήσει για την Τροία. Στην ίδια τοποθεσία είχε ανεγερθεί κατά την αρχαιότητα και το ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδας, ενώ από το εν λόγω τοπωνύμιο πήραν τ’ όνομά τους και οι καλοσμιλευμένες Καρυάτιδες του Ερεχθείου της Ακρόπολης των Αθηνών.

Οι Καρυάτισες, οι Κόρες των Καρυών δηλαδή, ήταν παρθένες ιέρειες που χόρευαν έναν εντυπωσιακό λατρευτικό χορό κάθε χρόνο κατά την εορτή προς τιμήν της Άρτεμης της Καρυάτιδας. Το πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου που δεσπόζει πάνω σε έναν ψηλό βράχο στην είσοδο του οικισμού, αποτελεί σύμβολο του χωριού. Στα αξιοθέατα του οικισμού συμπεριλαμβάνεται το Κοινοτικό Ωρολόγιο ή «Ρολόι» που στέκει σε ύψωμα δυτικά, σε μια προνομιακή θέση με πανοραμική θέα σχεδόν του συνόλου του χωριού, η τοξωτή γέφυρα του ποταμού Διρού, η κεντρική πλατεία του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα καθώς επίσης και οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι του Μενέλαου, δίπλα στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Από τουριστικής άποψης, οι Καρυές έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διαθέτοντας αρκετούς και γραφικούς ξενώνες και ξενοδοχεία, εντός και εκτός του οικισμού, που λειτουργούν όλο τον χρόνο, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κάνοντας όσο γίνεται πιο ευχάριστη τη διαμονή των επισκεπτών. Από το χωριό μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε μια μεγάλη ποικιλία τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, όπως καστανά, καρύδια, βιολογικό λαδί, τοπικό κρασί, τσάι, ελιές, ρίγανη, μέλι, παραδοσιακά τυριά, χωριάτικο ψωμί, παξιμάδια, ντόπια κρέατα και ζυμαρικά. Ο τόπος αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και αποδράσεις στον Πάρνωνα. Οι λάτρεις της φύσης, της ορειβασίας και του περπατήματος, μπορούν να περιηγηθούν στα φυσικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής και να απολαύσουν τις αμέτρητες ομορφιές της φύσης. Αλλωστε οι Καρυές διαθέτουν ένα σύγχρονο και σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, το Caryatides Trails, μέσω της συντήρησης και ανάδειξης των παλιών μονοπατιών του χωριού. Από τος Καρυές άλλωστε διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη, εισέρχεται βόρεια στην Ελλάδα από τη Φλώρινα και τερματίζει στο Ζάκρο της Κρήτης.

Οι επιλογές που έχετε ξεκινώντας από τη Βαμβακού, τόπο καταγωγής του Νιάρχου

Μετά τις Καρυές συναντάμε την Βαμβακού, σε υψόμετρο 900 μέτρων που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα και αξίζει να επισκεφθείτε. Το χωριό, τόπος καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου, είναι «πνιγμένο» μέσα στα έλατα και η πλατεία του με την εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου, αποτελούν ένα υπέροχο «μπαλκόνι με θέα τις βουνοκορφές του Πάρνωνα. Οι διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με αφετηρία την Βαμβακού είναι πάμπολλες. Ποδηλατικές, προς το Καταφύγιο, το Χροστάσι και την Κάτω Βρύση καθώς και πεζοπορικές όπως από το χωριό μέχρι τη Μεγάλη Τούρλα (την προαναφερθείσα υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα) ή το Πλατύ Ποτάμι.

Αν ακολουθήσετε το κίτρινο μονοπάτι από την πλατεία προς το δάσος, θα φτάσετε στο σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής, που δεν λειτουργεί πλέον, μέσα από μια διαδρομή μέσα στη μαγευτική φύση έχοντας το ποτάμι στο πλάι. Παράλληλα από τη Βαμβακού μπορείτε να επιλέξετε την οδική περιήγηση ως το Ορειβατικό Καταφύγιο του Πάρνωνα που βρίσκεται στη θέση Αρνόμουσχα.

Πάρνωνας: Τα χωριά θα σας αποζημιώσουν

Τα χωριά του Πάρνωνα όποια εποχή και να πάτε θα σας αποζημιώσουν, αφού οι εναλλαγές της φύσης συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτό. Εάν όμως ήταν να επιλέξουμε μια εποχή ως ιδανικότερη, θα λέγαμε πως αυτή είναι η άνοιξη. Το δε καλοκαίρι από την άλλη πλευρά όλα τους αποκτούν περισσότερη ζωή, αφού τα επισκέπτονται όσοι έλκουν την καταγωγή τους απ’ αυτά και διαμένουν στην Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Μάθετε περισσότερα: realsparta.gr