Σπάρτη: Η θρυλική πόλη – 10 πράγματα να δείτε και να κάνετε

Η Σπάρτη, η ηρωική πόλη με τη σπουδαία ιστορία και με φήμη που απλώνεται στα πέρατα του κόσμου, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Από τις πλέον ιστορικές πόλεις της χώρας, ξακουστή στα πέρατα του κόσμου, η πόλη του Λεωνίδα και των θρύλων που την ακολουθούν, ιστορική αλλά και σύγχρονη, η Σπάρτη, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της ότι επιθυμεί.

- Advertisement -

Η πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Πελοποννήσου και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα, με τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα να την αγκαλιάζουν. Είναι ένας τόπος ευλογημένος, αφού διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά, μαγευτικά τοπία και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η Σπάρτη βρίσκονται 220 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, περίπου 2,5 ώρες οδικώς.

Σπάρτη -Πανοραμική άποψη της πόλης

Αναρωτιέστε ωστόσο τι να κάνετε σε μια επίσκεψη στη Σπάρτη, ίσως εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε ότι υπάρχει πληθώρα συναρπαστικών πραγμάτων!

Με τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της, την εγγύτητα στο Μυστρά, το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, την νόστιμη τοπική κουζίνα και το όμορφο τοπίο που κυριαρχείται από τα δασώδη βουνά του Ταΰγετου, αλλά και μια σύγχρονη πόλη η Σπάρτη είναι ένας από τους πιο παραγνωρισμένους και ελκυστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Σπάρτη: Εξερευνήστε μέρη πέρα από τα προφανή

Η επίσκεψη στη Σπάρτη μπορεί να είναι μια πραγματική έκπληξη και να ξεπεράσει τις προσδοκίες σας με πολλούς τρόπους.

ΔημαρχείοΔημαρχείο

Γιατί να επισκεφτείτε τη Σπάρτη

Περιηγηθείτε σε αυτήν την ιστορική πόλη στην καρδιά της Πελοποννήσου και θα ανταμειφθείτε με θέα στα πανύψηλα βουνά, τα χωράφια με τα αγριολούλουδα, τις θάλασσες με τα λαμπερά ελαιόδεντρα και τα πέτρινα ερείπια ενός πολιτισμού που προέρχεται από αρχαίους θεούς…

Ένας απίστευτος προορισμός που πρέπει να επισκεφτείτε τουλάχιστον μια φορά! Αξιοθέατα, πλούσιος πολιτισμός, ιστορικός προορισμός…

Σπαρτιάτες: Η σπουδαία ιστορία αλλά και η σύγχρονη πλευρά

Η πρώιμη ελληνική μυθολογία δείχνει τους Σπαρτιάτες ως απογόνους του Ηρακλή. Ο πρώτος βασιλιάς της Λακωνίας λέγεται μάλιστα ότι ήταν γιος του Δία από την ορεινή νύμφη Ταϋγέτη. Αυτή η γενεαλογία δύναμης χτίστηκε μέσω ενός κοινωνικού συστήματος που έδινε έμφαση στη στρατιωτική ικανότητα, την υπακοή και την πίστη.

Μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., η Σπάρτη ήταν η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη έναντι της κύριας αντιπάλου της, της Αθήνας. Η αποτελεσματικότητα των επίλεκτων επαγγελματιών στρατιωτών της Σπάρτης σε συνδυασμό με την ανδρεία τους στη μάχη οδήγησε στο να χαίρουν μεγάλης εκτίμησης οι Σπαρτιάτες από όλους, Έλληνες και μη.

Άγαλμα Σπαρτιάτη πολεμιστή

Αυτός ο θαυμασμός αυξήθηκε μετά τη μάχη των Θερμοπυλών που έγινε το 480 π.Χ. Στη μάχη, 300 Σπαρτιάτες κράτησαν τον τεράστιο αριθμό περσικών δυνάμεων εισβολής (οι ιστορικές πηγές αναφέρουν έως και 1 εκατομμύριο) για τρεις ημέρες, επιλέγοντας να πεθάνουν αντί να παραδοθούν.

Η ιστορική φράση «Μολών Λαβέ» που λέγεται ότι ήταν η απάντηση του βασιλιά Λεωνίδα στον εχθρό όταν ζήτησαν από τον στρατό του να παραδώσει τα όπλα, είναι γνωστή πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Το διάσημο ρητό «ή ταν ή επί τας» αποδίδεται στις Σπαρτιάτισσες μητέρες που έστελναν τους γιους τους στη μάχη.

Άγαλμα Λυκούργου

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Σπάρτη

1.Θαυμάστε τον λόφο της Ακρόπολης στην Αρχαία Σπάρτη

Ένα από τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Σπάρτη είναι να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Σπάρτης, όπου μεταξύ άλλων θα δείτε τα ερείπια της Αγοράς και του Θεάτρου.

Ακρόπολη Αρχαίας ΣπάρτηςΑκρόπολη Αρχαίας Σπάρτης

2. Επισκεφθείτε τον τάφο του Λεωνίδα

Πολύ κοντά στην αρχαία ακρόπολη βρίσκεται και ο τάφος του Λεωνίδα, το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας. Ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, με σχήμα και μορφή ναού που έχει ταυτιστεί στη λαϊκή συνείδηση με τον τάφο του θρυλικού βασιλιά καθώς τόσο η τοπική παράδοση όσο και ο περιηγητής Παυσανίας, πιστεύουν ότι εκεί μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες.

3.Φωτογραφηθείτε στο Άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα

Στο βόρειο άκρο της πόλης μπροστά από το εθνικό σταδιο, ένα πανύψηλο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα απεικονίζει τον Σπαρτιάτη ηγέτη που με το βλέμμα αγέρωχο μοιάζει να επιβλέπει την πόλη. Το ένα πόδι είναι ωθημένο προς τα εμπρός, η ασπίδα και το σπαθί του είναι έτοιμα… Το άγαλμα για την πόλη αλλά και για την ίδια την ιστορία είναι κάτι περισσότερο από ένα μνημείο. Είναι το σημείο για να αποτίσουμε σεβασμό όχι μόνο στο πεσόντα ήρωα αλλά κυρίως στα σπαρτιατικά ιδανικά.

Άγαλμα Λεωνίδα

4.Θαυμάστε τις Αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια επίσκεψη στην Σπάρτη, επισκεφτείτε το σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης είναι το πρώτο επαρχιακό μουσείο της Ελλάδας που σχεδιάστηκε και κτίστηκε εξαρχής για το σκοπό αυτό.
Ιδρύθηκε το 1875, και περιέχει αντικείμενα από τα ιερά της Σπάρτης καθώς και ευρήματα από σημαντικές τοποθεσίες σε όλη τη Λακωνία. Το να περάσετε λίγες ώρες σε αυτό το μουσείο είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Σπάρτη.

Τα κυριότερα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ψηφιδωτά από την ελληνιστική (3ος έως 2ος αι. π.Χ.) και ρωμαϊκή περίοδο, αναθηματικά ειδώλια και μάσκες από τερακότα. Αξιοσημείωτο έκθεμα είναι και η Κεφαλή της Θεάς Τύχης (Fortuna), με το τοιχογραφικό στέμμα που λατρεύονταν ως η προστάτιδα της πόλης. Το στέμμα απεικονίζει πολεμιστές, τείχη της πόλης, πύργους και οχυρώσεις. Άλλο σημαντικό έκθεμα στο μουσείο είναι η πυραμοειδής στήλη με τον Μενέλαο και την Ωραία Ελένη.

Tip. Το πιο διάσημα έκθεμα στο μουσείο είναι η προτομή Σπαρτιάτη πολεμιστή που θεωρείται ότι απεικονίζει τον βασιλιά Λεωνίδα.

Αρχαιολογικό μουσείο ΣπάρτηςΑρχαιολογικό Μουσείο

5.Δείτε την Οικία των Ψηφιδωτών

Η «Οικία των Ψηφιδωτών» αποτελεί έναν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χώρο, η ιστορία του οποίου αρχίζει στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εδώ θα θαυμάσετε δύο υπέροχα ρωμαϊκά ψηφιδωτά, την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον «Ορφέα ως γητευτής ζώων», δύο περίτεχνα δάπεδα πολυτελών ρωμαϊκών επαύλεων, φιλοτεχνημένα στο β ́ μισό του 3ου και στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ., αντίστοιχα.

Tip: Η «Αρπαγή της Ευρώπης» απεικονίζεται στο κέρμα των 2€

Οικία των ψηφιδωτώνΟικία των ψηφιδωτών

6.Μάθετε για το Ελαιόλαδο στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Ένας σύγχρονος χώρος που θα σας ταξιδέψει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς, μέσα από σειρά εκθεμάτων αλλά και αναπαραστάσεων αρχαίων αλλά και νεότερων ελαιοτριβείων. Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για την εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και τη χρήση της ελιάς και του λαδιού στη διατροφή, τη θρησκευτική λατρεία και την τέχνη ανά τους αιώνες.

Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού

Tip. Δείτε μοντέλα κλίμακας που αναπαραστούν τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής ελαιολάδου ανά τους αιώνες.

Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού ΛαδιούΜουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού

7. Επισκεφτείτε την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης στεγάζεται στην πρώην «οικία Βαλασάκη», σε ένα αξιόλογο νεοκλασικό αρχοντικό των αρχών του εικοστού αιώνα.  Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε το 1982 και λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση με θέμα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 19ος – 20ος αιώνα. Η έκθεση προτείνει ένα συνοπτικό διάγραμμα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, με γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας.

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη ΣπάρτηΚουμαντάρειος Πινακοθήκη

8. Απολαύστε τη νόστιμη λακωνική κουζίνα

Η λακωνική κουζίνα είναι πολύ νόστιμη και έχει τις δικές τις ξεχωριστές συνταγές. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε πιάτα όπως, μπουζοπούλα (χοιρινό αργοψημένο, μπαρδουνιώτικο (κόκορας ψημένος σε πήλινο σκεύος με ντομάτες και κρεμμύδια με λιωμένο τυρί), καγιανάς (αυγά με ντομάτα, τυρί και σύγκλινο), σαλάτα πράσινη με ντόπιο πορτοκάλι, κουκουνάρι, τυρί και βαλσάμικο και πολλά ακόμα. Στα γλυκά must είναι η πορτοκαλόπιτα με λακωνικά πορτοκάλια και φύλλο.

Καγιανάς με σύγκλινο ΣπάρτηΚαγιανάς με σύγκλινο

9.Αγοράστε τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Σπάρτη και τα χωριά της, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα.

Η Σπάρτης  και η Λακωνία , είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με το δέντρο της ελιάς, το οποίο καλλιεργείται στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια και προσφέρει τους πολύτιμους καρπούς του, τις βρώσιμες ελιές και το μοναδικής γεύσης και ποιότητας ελαιόλαδο. Το μικροκλίμα και το έδαφος της Λακωνίας ενδείκνυνται για την καλλιέργεια πολλών ποικιλιών ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου. Το τοπικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται κυρίως από τις ποικιλίες «Αθηνολιά», «Κουτσουρολιά» και «Κορωναίικη», αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν του τόπου. Από τα λακωνικά ελαιόδεντρα παράγονται επίσης εκλεκτές ελιές ποικιλίας «Καλαμών». Tip. το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου της περιοχής, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρθένο, που θεωρείται ως η καλύτερη κατηγορία παγκοσμίως.

Oι πορτοκαλεώνες της Σπάρτης αγκαλιάζουν την κοιλάδα του Ευρώτα και την άνοιξη πλημμυρίζουν τον αέρα με τη χαρακτηριστική τους ευωδία. Τα πορτοκάλια της Λακωνίας είναι γνωστά για την ποιότητά τους σε όλο τον κόσμο, καθώς ο νομός είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πορτοκαλιών της Ελλάδας. Το πορτοκάλι έχει μεγάλη χρήση και στην τοπική κουζίνα. Tip. To πορτοκάλι γίνεται περίφημο γλυκό κουταλιού και νόστιμη μαρμελάδα.

Τα αμπέλια καλλιεργήθηκαν στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια χάρη στο πλούσιο ανάγλυφο που εναλλάσσεται από πεδιάδες και κάμπους σε λοφώδεις κι ορεινές περιοχές. Με τις βιολογικές καλλιέργειες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, παράγονται αρκετές ποικιλίες κρασιών με αξιοσημείωτες διακρίσεις. Tip. Χαρακτηριστικές ποικιλίες της περιοχής είναι κυρίως η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι.

Φημισμένο είναι επίσης το αγνό μέλι της περιοχής: θυμαρίσιο, ανθέων και κωνοφόρων, φασκομηλιάς, πορτοκαλιάς, με θυμάρι και αρωματικά βότανα από τις πλαγιές του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα. Tip. Συνδυάστε το με γιαούρτι, τηγανίτες ή απλά με μια φέτα καλό ψωμί και απολαύστε την πλούσια γεύση και το άρωμα του.

Εξέχουσα θέση στα λακωνικά προϊόντα κατέχει το σύγκλινο και τα λουκάνικα. Το σύγκλινο, είναι παστό χοιρινό κρέας που συντηρείται μέσα στη γλίνα, δηλαδή το λίπος του. Τα ντόπια λουκάνικα, παρασκευάζονται με χοιρινό κιμά, κρασί, σκόρδο και μπαχαρικά. Tip. Τα λουκάνικα έχουν ξεχωριστή γεύση λόγω της φλούδας πορτοκαλιού που περιέχουν.

Ελιά - Σπάρτη

10. Απολαύστε άνεση και ευεξία

Στην Σπάρτη και ευρύτερα στην περιοχή, θα βρείτε προσεγμένες επιλογές διαμονής και κομψά ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις για να χαλαρώσετε ή και να προσφέρετε στον εαυτό σας στιγμές ευεξίας και αναζωογόνησης. Σκεφτείτε μετά από μια κουραστική μέρα εξερεύνησης, να χαλαρώσετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου έχοντας θέα στο βουνό, να απολαύσετε υπηρεσίες spa ή και ένα δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου ολοκληρώνοντας έτσι μια μέρα ξεχωριστή με τον καλύτερο τρόπο!

Καταλήγοντας είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη στη Σπάρτη προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία για ταξιδιώτες που αναζητούν -αρχικά- μια ματιά στην αρχαία ιστορία της Ελλάδας.
Χωρίς τουριστικά πλήθη, είναι ιδιαίτερα γραφική με την επιβλητική οροσειρά του Ταΰγετου να λειτουργεί ως εντυπωσιακό σκηνικό.

Και η Σπάρτη είναι μια εύχρηστη πύλη στο κατάλληλο σημείο για να ανακαλύψετε και να περιηγηθείτε σε πολλά ακόμα αξιοθέατα της Λακωνίας…

Ανακαλύψτε την αληθινή Σπάρτη! Δείτε και μάθετε περισσότερα για τη Σπάρτη εδώ: www.realsparta.gr

Πηγή: https://www.travelstyle.gr/

Last modified on Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 18:02