Απόμακρος πατέρας: Οι ψυχικές επιπτώσεις στην ενήλικη κόρη και η παντοτινή «επαιτεία» αγάπης

Τα κορίτσια που μεγάλωσαν με ένα πατέρα συναισθηματικά «απόντα» και στερήθηκαν την πατρική τρυφερότητα, παρουσιάζουν κάποια κοινά ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα – Ένας ειδικός σκιαγραφεί το προφίλ των παραμελημένων παιδιών.

Η συναισθηματική απουσία του μπαμπά στη ζωή μιας κοπέλας, οδηγεί σε ένα ντόμινο ψυχολογικών συνεπειών στην ενηλικίωσή της, με κυριότερη την δίψα για αγάπη. Το παραπονεμένο κορίτσι πασχίζει να επανακαθορίσει την ταυτότητά του, να νιώσει εμπιστοσύνη και να αποκαταστήσει την πατρική αδικία στις σχέσεις του.

Η φιγούρα του πατέρα ως θεμέλιο του «εαυτού» 

Η πατρική αγάπη, καθοδήγηση και υποστήριξη συμβάλλει στη διαμόρφωση της αίσθησης του εαυτού, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης του κοριτσιού, «λιθαράκια» που βοηθούν στην ανάπτυξη υγιών δεσμών στις σχέσεις του.

Η ανυπαρξία σταθερής πατρικής φιγούρας οφείλεται είτε σε διαζύγιο, σε εγκατάλειψη, ή σε ψυχρότητα και αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην γυναικεία ψυχοσύνθεση, όπως εξηγεί ο Ryan Light, πιστοποιημένος σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Οι προκλήσεις που βιώνουν τα παραμελημένα κορίτσια

Συναισθηματικές δυσκολίες: 

  • συναισθήματα εγκατάλειψης και απόρριψης: Το κενό που αφήνει ο απόντας πατέρας τείνει να δημιουργεί συναισθηματική αποδιοργάνωση στη γυναίκα, η οποία αποζητά την προσοχή σε κάθε πιθανή πηγή επιβεβαίωσης.
  • έλλειψη αυτοσεβασμού και χαμηλή αξία του εαυτού: Η αυτοεκτίμηση του κοριτσιού υφίσταται βαρύ πλήγμα και συνεπάγεται πολλές φορές αισθήματα ανεπάρκειας, αυτο-αμφισβήτησης και χαμηλής αυτο-αξίας.
  • κατάθλιψη και άγχος: Τα κορίτσια που έζησαν με απόμακρο μπαμπά, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Προβλήματα ταυτότητας και αυτεπίγνωσης: 

  • εδραίωση της αυτοεκτίμησης και της ταυτότητας: Η γυναίκα που εισέπραξε ψυχρότητα από τον πατέρα της, δυσκολεύεται να ακολουθήσει προσωπικές της πεποιθήσεις και ιδέες.
  • επιλογές ζωής που δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό της εαυτό: Γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει σε σύγχυση, έλλειψη κατεύθυνσης και δυσκολία στην κατανόηση της προσωπικής της ταυτότητας.
  • αδυναμία λήψης αποφάσεων: Τα παραμελημένα κορίτσια δεν πιστεύουν στις ικανότητές τους και έτσι διστάζουν να εμπιστευτούν την κρίση τους. Επίσης, εμποδίζουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, καθώς δεν εκμεταλλεύονται ευκαιρίες.

Θέματα εμπιστοσύνης και οικειότητας. Ανικανότητα διατήρησης σχέσεων και θέματα εμπιστοσύνης: Κυριαρχεί ο φόβος της εγκατάλειψης ή της απόρριψης και η δυσκολία για τα κορίτσια αυτά να «ανοιχτούν». Παράλληλα, ο φόβος για οικειότητα τους στερεί την πλήρη εμπλοκή στις σχέσεις τους.

Απουσία προτύπων. Έλλειψη επιρροής: Η στέρηση πατρικής καθοδήγησης σημαίνει αναζήτηση εναλλακτικών πρότυπων, στη βάση της λογικής «τι συμφέρει το κενό μου».

Μηχανισμοί άμυνας και τοξικές σχέσεις. Αναζήτηση επικύρωσης από τους άλλους: Αυτό συνεπάγεται εξάρτηση από τους άλλους, καθιστώντας τις ευάλωτες σε σχέσεις συν-εξάρτησης. Επιπλέον, δίχως την παρουσία ισχυρής ανδρικής επιρροής, αδυνατούν να θέσουν όρια.