Γράφει ο Ν. Κρητικός: «Εθνική προτεραιότητα η επάρκεια και διαχείριση αίματος»

Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας

 

Το αίμα είναι εξαιρετικά πολύτιμο, ένας ζωντανός ιστός με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατόν να παρασκευασθεί τεχνητά, ενώ δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα φάρμακο ή χημική ουσία. Επιπλέον, εάν τα αποθέματά του στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας δεν ανανεώνονται διαρκώς με τη συστηματική αιμοδοσία, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει επάρκεια. 

Η χώρα μας χρειάζεται περίπου 550.000 μονάδες αίματος το χρόνο, 45.000 μονάδες το μήνα και 1.500 μονάδες την ημέρα. Εξ’ αυτών τις 100.000 μονάδες, τις χρειαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας με μεσογειακή αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες. 

Τα 3 τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν στην αιμοδοσία πάνω από 160.000 νέοι αιμοδότες, ενώ έχει βελτιωθεί κατά πολύ ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών μας, από τα 45 χρόνια που ήταν πριν από την πανδημία σε κάτω από τα 35. Χαρακτηριστικά, το 2023 είχαμε τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος στην ιστορία της αιμοδοσίας, αφού συγκεντρώθηκαν συνολικά πάνω από 550.000 μονάδες αίματος.

Ο ν. 3402/17-10-2005 για την Αναδιοργάνωση του Συστήματος Αιμοδοσίας ήλθε -αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία- να αλλάξει την προηγούμενη οργανωτική δομή ενσωματώνοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία και προβλέποντας τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), ως την αρμόδια αρχή για τον έλεγχο, την αδειοδότηση και εποπτεία των επιμέρους υπηρεσιών της Αιμοδοσίας, με κύρια αποστολή το συντονισμό της εξεύρεσης και συλλογής αίματος, τον έλεγχο της αποθεματοποίησης και κατεργασίας του, καθώς και τον έλεγχο της διακίνησης.

Αυτήν τη στιγμή, το Ε.ΚΕ.Α. υλοποιεί μια μοναδική καινοτομία, το έργο «Ενιαίο πληροφοριακό σύστημα στην Αιμοδοσία», που θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την πλήρη εικόνα των αποθεμάτων αίματος, ανά αιμοδοσία αλλά και στο σύνολο της χώρας, τη δυνατότητα του ελέγχου στη χρήση του αίματος και γενικώς την ακολουθία του αίματος από τη φλέβα του αιμοδότη στη φλέβα του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο. 

Η Ελληνική Πολιτεία σε πνεύμα ομοφωνίας, έχει θεσμοθετήσει κανόνες και νόμους αναφορικά με την αιμοδοσία και την ασφάλεια της χρήσης του αίματος και των παραγώγων του και έχει εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή προστασία και αξιοπιστία, με μοναδικά αποτελέσματα.

Με ομόφωνα σύμφωνη την επιστημονική ιατρική κοινότητα, έχει προκρίνει και θεσμοθετήσει την επιλογή της προσφοράς αίματος αποκλειστικά μέσω της μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, προωθώντας τη συλλογή αίματος, μέσω του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Σ’ αυτό το περιβάλλον για δεκαετίες έχουν γίνει προσπάθειες από αμέτρητους ανθρώπους και πολλούς συλλόγους και έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό στην ιστορία των κοινωνιών Κίνημα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, αυτό της «Εθελοντικής Αιμοδοσίας», που είναι το μεγαλύτερο, μακροβιότερο, συνεπέστερο και αποτελεσματικότερο. 

Συγχρόνως, από το 2005, μαζικά, οργανωμένα και αδιάλειπτα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής των Ελλήνων, εφαρμόζει Πρόγραμμα Εθελοντικής Αιμοδοσίας εργαζομένων, έχοντας την πλήρη στήριξη του Σώματος. Πλέον, διοργανώνονται 3 αιμοληψίες ετησίως, με μαζική συμμετοχή εθελοντών.

Γίνονται έτσι κοινωνοί μιας ευρύτερης καμπάνιας ευαισθητοποίησης για την εδραίωση κουλτούρας τακτικής αιμοδοσίας, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, ενθαρρύνουν και εμπνέουν και άλλους συνανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Κλείνω με μια πολύ όμορφη εικόνα, από τις 14 Ιουνίου 2024 -Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη- και τη φωταγώγηση της Βουλής με μια ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΤΑΓΟΝΑ.

Last modified on Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 11:49