Γράφει ο Π. Κουμουνδούρος: Στο δρομολόγιο των σταυρών ποιος είναι ο εισπράκτορας;

Σεπτεμβρίου 11, 2023

Το δρομολόγιο της σταθερότητας και της ασφάλειας του Μητσοτάκη σημαδεύεται με σταυρούς σε κάθε του σταθμό. Πριν από τέσσερεις μήνες και στην συνέχεια μιας τετραετούς διακυβέρνησης, έταξε μια χώρα σύγχρονη. Πνίγηκε  η Βασιλίσσης Σοφίας. Μια χώρα ασφαλή, και αλωνίζουν ακόμα και εισαγόμενοι δολοφόνοι. Μια χώρα ισόρροπης ανάπτυξης, και η Ελλάδα κατακαίγεται και οδεύει με ταχύτητα σε ερημοποίηση. Εδώ αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει μια χώρα μεταρρυθμίσεων και προόδου. Πεθαίνουν άνθρωποι, ζώα, δέντρα, προσδοκίες. Πεθαίνει μαζί τους και η στοιχειώδης ανθρωπιά που κρατάει όρθιες τις κοινωνίες. Διότι το νοιώθουμε κι αυτό. Συνηθίζει σιγά-σιγά στο αποτρόπαιο, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. να ακολουθεί τον κανόνα κάλλιο πέντε και στο χέρι, να καταργεί από μόνη της το δικαίωμά της στην ελπίδα.  Να βολεύεται σε ψίχουλα υποσχέσεων για μεγάλες αλλαγές που ΘΑ πραγματοποιηθούν, Σε αυτή την μαύρη κωμωδία που ζούμε ο πρωταγωνιστής μπορεί να παίζει ακόμα τον «ζεν πρεμιέ» της επικοινωνίας. Να κάνει θλιμμένες αναρτήσεις και να φωτογραφίζει το πένθος του.

Ο γνωστών αισθημάτων για τον Μητσοτάκη σχολιαστής του ΣΚΑΪ  Άρης Προτοσάλτε χαρακτήρισε «γενικό ξεχαρβάλωμα» αυτό που συμβαίνει, είναι φοβερά δύσκολο να προβλέψει κανείς τι τέρατα ακόμα θα γεννήσει αυτή κατάσταση. Ποιο τίμημα θα καταβάλει ακόμα η κοινωνία στην πανδημία της αδιαφορίας, ανικανότητας, αλαζονείας και διαφθοράς που προσυπογράφει κάθε κυβερνητική πράξη και κάθε πρωθυπουργική απραξία και εξαφάνιση . Δεν πάμε καθόλου καλά, το διαπιστώνουν ακόμα και οι πέτρες. Ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα από μέρα σε μέρα. Κι ότι αυτό πληρώνεται με ανθρώπινες ζωές, με κοινωνική διάλυση και αγριότητα.

Φτου και από την αρχή, παλιά μου τέχνη κόσκινο, δίνει πάλι εξετάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να βάλει τέρμα στο δρομολόγιο  των σταυρών; Να γεννήσει προσδοκίες και ελπίδες; Να προβάλει ως η δύναμη που ξέρει να υποτάσσει τα πάντα -φιλοδοξίες, διαφορές, προσωπικές στρατηγικές- στις ανάγκες της κοινωνίας; Αν δεν το κάνει, και μάλιστα γρήγορα, ένα είναι βέβαιο ότι η μηχανή παραγωγής τεράτων με αγκυλωτό θα πολλαπλασιάσει την παραγωγικότητα της . Το ρευστό πολιτικό σκηνικό θα πάρει αποκρουστικά σχήμα και χρώμα. Αν με απλά λόγια, απασχολούν πιο πολύ οι σταυροί των υποψηφίων από τους σταυρούς που φυτεύει ο Μητσοτάκης, καλό ξημέρωμα… και καλή συνάντηση στις φραγκοσυκιές…



Παναγιώτης Κουμουνδούρος

Συντονιστής της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ