Η αρχαιοπαράδοτη Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης τελέσθηκε η αρχαιοτέρα Θεία Λειτουργία, συγγραφείσα υπό του Αγίου Ιακώβου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή δώδεκα ιερέων και ενός ιεροδιακόνου της τοπικής μας Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ομίλησε επίκαιρα ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Άγιος Ιάκωβος είχε επίγνωση τη δωρεάς του Κυρίου, γι’ αυτό και καθημερινά αγωνιζόταν να επιβεβαιώνει τη δοσμένη σε αυτόν Χάρη με την Κατά Θεόν ζωή του.   

Με την ολοκλήρωση της μεγαλοπρεπούς τελετής, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας μίλησε για τον βίο, αλλά και τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Παράλληλα, προέτρεψε τους πιστούς να μελετήσουν την Καθολική Επιστολή του Αγίου, η οποία αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για όλους τους Χριστιανούς στην προσπάθεια που καταβάλουν για να διάγουν ενάρετο βίο.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η εν λόγω Επιστολή, που είναι η μοναδική που συνέγραψε ο Άγιος Ιάκωβος, δεν απευθύνεται  προς τους πιστούς μιας συγκεκριμένης τοπικής Εκκλησίας, αλλά προς όλους τους ανθρώπους, που πίστεψαν στον Χριστό και ήταν διεσπαρμένοι σε όλα τα μέρη του κόσμου, και γι’ αυτό ονομάζεται Καθολική Επιστολή. Η επιστολή του Αγίου Ιακώβου είναι ένα καταπληκτικό κείμενο, το οποίο προξενεί στην ψυχή αληθινή παρηγοριά, ανεκλάλητη χαρά και αποδιώχνει κάθε είδους απελπισία ρυθμίζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις.