Δ. Πτωχός ΔΕΘ | Οι πόλεις μας βρίσκονται μπροστά σε μια κομβική καμπή.

Σεπτεμβρίου 06, 2024

Οι πόλεις μας βρίσκονται μπροστά σε μια κομβική καμπή.

Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε και αλληλεπιδρούμε στους αστικούς χώρους θα καθορίσει το μέλλον μας. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και να θέσουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Ο σχεδιασμός που κάνουμε πρέπει να είναι πρωτίστως ανθρωποκεντρικός. Δεν έχουν τόση σημασία οι δείκτες αν μέσα τους δεν εμπεριέχουν ανθρώπινες ανάγκες και δεν μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Κάθε πόλη έχει διαφορετική ταυτότητα. Δεν χωρούν όλες στο ίδιο τσουβάλι. Καλούμαστε να προσαρμόσουμε προγράμματα και πολιτικές στα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν. Και πάμε στην κοινωνική δικαιοσύνη. Αν δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη ώστε οι πολίτες να έχουν την επιλογή της στέγασης, της κοινωνικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, τότε τα υπόλοιπα δεν έχουν κανένα νόημα.

- Σημεία από την εισήγηση μου στην εκδήλωση με θέμα «Από το παρόν στο Μέλλον: Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις σε Δράση» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.