Η γεωπόνος από το Δαφνί Λακωνίας που φτιάχνει φυσικό σαπούνι και καλλυντικά

 

Σε όποια έκθεση, bazaar ή αγορά χειροτεχνών και αν πήγαινε πάντα θα αγόραζε σαπούνια. Έχει τελειώσει Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην «Μελέτη & Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων»

Η γεωπόνος Μαρία Στριγγλόγιαννη από τη Λακωνία που φτιάχνει φυσικό σαπούνι και καλλυντικά

Στη μεταπτυχιακή της ειδίκευση, επέλεξε για τη διατριβή της ως θέμα την ενόργανη χημική ανάλυση του Βαλσαμελαίου και διαφόρων ελαϊκών εκχυλισμάτων του βάλσαμου και επίσης ασχολήθηκε σε βάθος με τα εκχυλίσματα φυτών, τα αιθέρια έλαια και τις δράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και την επιδερμίδα. 

Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω, και την καταγωγή της, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Δαφνί Κροκεών, λίγο έξω από τη Σπάρτη Λακωνίας, όπου παρασκευάζανε κάθε χρόνο το παραδοσιακό «βαλσαμόλαδο» με ελαιόλαδο παραγωγής τους και εύκολα καταλήγουμε στο δημιούργημά της που καλείται The Soaphouse.

H δημιουργός της σήμερα, μιλάει στο Αγροτών Ανάγνωσμα.

Μίλησέ μας για την ιδέα σου να ασχοληθείς με την παραγωγή φυσικού σαπουνιού  ... Πως σου ήρθε η ιδέα;

Ανέκαθεν ήμουν λάτρης του φυσικού σαπουνιού. Σε όποια έκθεση, bazaar ή αγορά χειροτεχνών βρισκόμουν πάντα θα αγόραζα σαπούνια. Λίγα χρόνια πριν ασχοληθώ με την παραγωγή φυσικού σαπουνιού είχα αρχίσει να το επιλέγω αντί για το κλασσικό αφρόλουτρο στο μπάνιο μου, λόγω διάφορων ερεθισμών που μου προκαλούσαν προϊόντα ευρείας χρήσης του εμπορίου. Η αλήθεια είναι ότι από τότε δεν το άλλαξα ποτέ.

Μέσα στην εκπαίδευση που ακολούθησα για τα φυσικά καλλυντικά ήταν και η παραγωγή φυσικού σαπουνιού. Με κέρδισε από την αρχή και άρχισα να δοκιμάζω διάφορες συνταγές. Ξεκίνησα ερασιτεχνικά για εμένα και του δικούς μου ανθρώπους όμως στην πορεία άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα μου όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Η ιδέα του ότι γνωρίζω στο απόλυτο τι περιέχει το προϊόν που χρησιμοποιώ και είναι 100% φυσικό, με έκανε να δω την προοπτική που είχε αυτό το εγχείρημα, καθώς ως καταναλωτής πολύ δύσκολα θα έβρισκα κάτι που να με καλύπτει.

Έχεις τελειώσει κάποια παρεμφερή σχολή ώστε να αποτελέσει έναυσμα για αυτήν την ιδέα;

Οι σπουδές μου έχουν σχέση με το αντικείμενο που ακολούθησα. Συγκεκριμένα έχω τελειώσει Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην «Μελέτη & Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων».

Πέρα από τις σπουδές μου όμως, η καταγωγή μου βοήθησε πολύ καθώς στο χωριό το οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα (Δαφνί Κροκεών, λίγο έξω από τη Σπάρτη Λακωνίας) παρασκευάζαμε κάθε χρόνο το παραδοσιακό «βαλσαμόλαδο» με ελαιόλαδο παραγωγής μας, για να μας προστατεύει από μικροεγκαύματα και εκδορές, που ειδικά ως παιδιά ήταν καθημερινή υπόθεση. Στην μεταπτυχιακή μου ειδίκευση επέλεξα για τη διατριβή μου ως θέμα την ενόργανη χημική ανάλυση του Βαλσαμελαίου και διαφόρων ελαϊκών εκχυλισμάτων του βάλσαμου, επίσης ασχολήθηκα σε βάθος με τα εκχυλίσματα φυτών, τα αιθέρια έλαια και τις δράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και την επιδερμίδα. Εκείνη ήταν και η χρονική περίοδος που άρχισε ουσιαστικά η πιο εντατική μου ενασχόληση με τα φυτικά καλλυντικά παρασκευάσματα.  

Ξεκίνησα ερασιτεχνικά για εμένα και του δικούς μου ανθρώπους όμως στην πορεία άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα μου όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Η ιδέα του ότι γνωρίζω στο απόλυτο τι περιέχει το προϊόν που χρησιμοποιώ και είναι 100% φυσικό, με έκανε να δω την προοπτική που είχε αυτό το εγχείρημα, καθώς ως καταναλωτής πολύ δύσκολα θα έβρισκα κάτι που να με καλύπτει.

Στη συνέχεια παρακολούθησα θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια παρασκευής φυσικών καλλυντικών & φυσικού σαπουνιού με διάφορες τεχνικές. Επίσης παρακολούθησα πολλά διαδικτυακά μαθήματα και μελέτησα ελληνική και ξένη βιβλιογραφία σχετικά με το αντικείμενο

Κάνε μας μια περιγραφή των προϊόντων

Το βασικό προϊόν του «The Soaphouse» είναι, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το σαπούνι. Τα σαπούνια μας παρασκευάζονται με τη μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης κατά την οποία οι πρώτες ύλες δεν θερμαίνονται πολύ με αποτέλεσμα να διατηρούν όσο περισσότερο γίνεται αναλλοίωτα τα δραστικά τους ευεργετικά συστατικά. Η βάση σε όλα μας τα σαπούνια είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας, φυτικά έλαια, βούτυρα, εκχυλίσματα, μπαχαρικά, βότανα και αιθέρια έλαια. Κάθε σαπούνι προορίζεται για διαφορετική χρήση (διαθέτουμε σαπούνια για κάθε τύπο επιδερμίδας, για πρόσωπο και σώμα, σαπούνια απολέπισης & σαπούνια μαλλιών).

Το βασικό προϊόν του «The Soaphouse» είναι, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το σαπούνι

Πέρα από τα σαπούνια παρασκευάζουμε και άνυδρα προϊόντα περιποίησης όπως φυσικά έλαια σώματος & προσώπου, άλατα μπάνιου, κηραλοιφές και βάλσαμο χειλιών. Όλα μας τα προϊόντα είναι 100% φυσικά, με φυτικά έλαια και βούτυρα, αγνό μελισσοκέρι, αιθέρια έλαια και φυσικές χρωστικές. Δεν χρησιμοποιούμε φοινικέλαιο, συνθετικά αρώματα και χρώματα, συντηρητικές ουσίες και κάθε είδους χημικές ουσίες. Στους κωδικούς μας έχουν προστεθεί τελευταία τα φυσικά κεριά σόγιας, με ξύλινο φυσικό φυτίλι & αιθέρια έλαια όπως επίσης και οικολογικά, βιοδιασπώμενα ή ανακυκλώσιμα αξεσουάρ (σφουγγάρια και σαπουνοθήκες).

Τέλος, η συσκευασία μας είναι οικολογική και είμαστε όσο είναι εφικτό plastic free. Τις ετικέτες μας τις δημιουργούμε οι ίδιοι και τα σαπούνια μας τα τυλίγουμε στο χέρι με οικολογικό ανακυκλωμένο χαρτί.

Σε ποιους απευθύνονται;

Τα προϊόντα μας απευθύνονται σε ανθρώπους που αναζητούν φυσικά προϊόντα για την καθημερινή τους περιποίηση, είτε από επιλογή είτε λόγω κάποιας ευαισθησίας στα χημικά καθαριστικά προϊόντα (κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο). Επίσης απευθύνεται σε ανθρώπους που ακολουθούν έναν οικολογικό και πιο low waste τρόπο ζωής.

Το ''The Soaphouse'' απευθύνεται σε ανθρώπους που αναζητούν φυσικά προϊόντα για την καθημερινή τους περιποίηση, είτε από επιλογή είτε λόγω κάποιας ευαισθησίας στα χημικά καθαριστικά προϊόντα (κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο). Επίσης απευθύνεται σε ανθρώπους που ακολουθούν έναν οικολογικό και πιο low waste τρόπο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πάντα στη διάθεση όποιου χρειαστεί βοήθεια ή συμβουλές για το πως θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί φυσικά προϊόντα ή για να τον καθοδηγήσουμε στο τι του ταιριάζει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πίσω από αυτό το project είσαι μόνη σου ή συνεργάζεσαι και με άλλους;

Το project αυτό το ξεκινήσαμε δειλά - δειλά το 2018 μαζί με τον σύντροφό μου, Μάκη και για αυτό η πρώτη μας ονομασία ήταν ''M & M Natural Cosmetics'' από τα αρχικά των ονομάτων μας. Τα τελευταία δύο χρόνια πήραμε την απόφαση να το κάνουμε επαγγελματικά και μετονομαστήκαμε σε «The Soaphouse».

Στο εγχείρημα αυτό περνούν όλα από τα χέρια μας, από τη δημιουργία της συνταγής, την εκτέλεσή της, τη συσκευασία μέχρι και τη διαχείριση των social media, γραφιστικές δουλειές και η δημιουργία του site.

Τα προϊόντα που μπορούμε να τα βρούμε;

Τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε στον εκθεσιακό χώρο του εργαστηρίου μας, το οποίο βρίσκεται Μπουμπουλίνας 29 & Νάξου, στα Γλυκά Νερά Αττικής. Ο χώρος λειτουργεί κυρίως ως εργαστήριο και είναι ανοιχτό για το κοινό ως κατάστημα από Πέμπτη έως Σάββατο 12:00 -  18:00. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας δεχόμαστε κοινό κατόπιν συνεννόησης & ραντεβού.

Ηλεκτρονικά μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα μας στην ιστοσελίδα μας https://www.thesoaphouse.gr, στο marketplace του Jam Jar https://www.jamjar.gr/store/thesoaphouse, και στα social media της εταιρείας (Facebook, Instagram, Tik Tok). Τέλος, τα προϊόντα μας διατίθενται για χονδρική πώληση και μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα των συνεργατών μας θα προστεθεί σύντομα στο site μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Κύριος στόχος μας είναι να γίνουν ευρέως γνωστά τα προϊόντα μας, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Να αγαπήσει όλο και περισσότερος κόσμος τα φυσικά οικολογικά προϊόντα όσο εμείς και να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό.

Επίσης ονειρευόμαστε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε σαν ομάδα και να έχουμε τον χρόνο να συμμετέχουμε σε εκθέσεις και να συναναστρεφόμαστε άμεσα με τον κόσμο, που τόσο πολύ θέλουμε και μας αρέσει.

Θέλω να μου πεις το πόσο εύκολο ή  δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος/κάποια μια ιδέα στην Ελλάδα σύμφωνα με την δική σου εμπειρία και τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/κάποια ενδιαφερόμενο/η

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει πολλές δυσκολίες όταν είσαι νέος και προσπαθείς να ξεκινήσεις κάτι δικό σου από την αρχή, πόσο μάλλον χωρίς ιδιαίτερο budget. Τα τελευταία 2 - 3 χρόνια προσπαθούσαμε πάρα πολύ να βρούμε έναν τρόπο να το καταφέρουμε με πολλά σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία μας και πολλές απογοητεύσεις.

Τον Αύγουστο του 2021 συντάξαμε ένα businessplan το οποίο στείλαμε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ''ThePeoplesTrust'', ο οποίος υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση. Με μεγάλη μας χαρά τον Οκτώβριο του 2021 μας ανακοίνωσαν πως εγκρίθηκε η αίτηση μας και έτσι το όνειρό μας ξεκίνησε να υλοποιείται. Από τότε έως και σήμερα, κάθε μέρα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό γιατί οι απαιτήσεις είναι πολλές και οι δυσκολίες επίσης, ειδικά στα πρώτα βήματα.

Αυτό που θα συμβούλευα όποιον ονειρεύεται να ξεκινήσει να υλοποιεί μία ιδέα του στην Ελλάδα είναι - ξέρω ότι θα ακουστεί κλισέ - να το αγαπάει πολύ και να το έχει μελετήσει εξονυχιστικά. Να προσπαθεί κάθε μέρα για αυτό, να έχει υπομονή και τέλος να το τολμήσει, γιατί το συναίσθημα του να ξυπνάς κάθε πρωί και να πηγαίνεις να κάνεις αυτό που αγαπάς δεν συγκρίνεται με τίποτα.