Λακωνία: Έφτασε τιμή παραγωγού 8,60 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο

Σεπτεμβρίου 25, 2023

Στα 8,50 και 8,60 ευρώ το κιλό πουλήθηκαν ελαιόλαδα της Λακωνίας σε πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες που έκανε ο  Συνεταιρισμό Συκεάς.

Ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκεάς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «την προηγούμενη εβδομάδα πουλήσαμε 15 τόνους ελαιόλαδου περσινής χρονιάς με τιμή στα 8,60 ευρώ το κιλό. Επίσης την περασμένη Παρασκευή (22/9) πουλήσαμε 58 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 8,50 ευρώ το κιλό. Από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα συγκομιδή ελιάς, με τις ποσότητες να παρουσιάζουν μείωση κατά περίπου 50% σε σχέση με τις περσινές».

Μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών δεν φαίνεται πάντως διατεθειμένος να πουλήσει ελαιόλαδο αυτή την εποχή. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 8,5 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν μειωμένα περυσινά αποθέματα. Όμως οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη που έχουν ελαιόλαδο δεν είναι εύκολο να πουλήσουν γιατί αντιδρούν τα μέλη τους. Εκτιμώ όμως ότι οι τιμές είναι καλές και θα πρέπει να πουληθεί το περσινό ελαιόλαδο γιατί θα πρέπει να αδειάσουν οι δεξαμενές για τη νέα σοδειά. Πρέπει να φύγει το περσινό για να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε το φετινό. Όσον αφορά τη νέα παραγωγή στην περιοχή μας θα είναι πολύ μειωμένη. Αρκεί να σας αναφέρω ότι από 1.200 τόνους που είχαμε παραγωγή στην περιοχή ζήτημα φέτος να έχουμε γύρω στους 70 τόνους».

Στο μεταξύ η ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 321.183 τόνους, εκ των οποίων οι 195.848 τόνοι βρίσκονται σε συσκευαστήρια, οι 116.821 τόνοι στα ελαιουργεία και 8.514 τόνοι τα αποθέματα του οργανισμού Patrimonio. 

Παϊσιάδης Σταύρος