Βαλέντσια 70 λεπτά νωπά και 25 στον χυμό φέρνουν υψηλές προσδοκίες σε Ναβαλίνες - Μέρλιν

Σεπτεμβρίου 29, 2023

Μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιμές παραγωγού κλείνει για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας.

Οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί οι παραγωγοί προσδοκούν υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα η συγκομιδή αναμένεται να διαρκέσει ακόμη για περίπου ένα μήνα.

Πάντως αυτή την εποχή στην Λακωνία έχουν αυξηθεί οι τιμές για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση λόγω αυξημένης ζήτησης. 

Στο παρελθόν όταν τα νωπά πορτοκάλια έφτασαν τιμή παραγωγού στα 1,30 ευρώ το κιλό η χυμοποίηση είχε φτάσει στα 15 λεπτά. Τώρα λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων και της υψηλής ζήτησης τα Βαλέντσια έχουν φτάσει για νωπή κατανάλωση στα 70 λεπτά και για χυμοποίηση στα 25 λεπτά το κιλό. Από τέλη Οκτωβρίου που θα αρχίσουν οι κοπές για τις Ναβαλίνες και στη συνέχεια τα Μέρλιν θα δούμε τι θα ισχύσει με τις τιμές.

Πάντως αν παραμείνει η ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να δούμε οι Ναβαλίνες να φτάσουν στα 40 λεπτά και τα Μέρλιν για χυμοποίηση να ξεπεράσουν τα 18 λεπτά. Θα πρέπει βέβαια να δούμε και πως θα εξελιχθούν οι τιμές λιανικής στα σούπερ μάρκετ με το νέο νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή (στα οπωροκηπευτικά ανήκουν και τα πορτοκάλια). 

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές για πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση στην Αργολίδα. Τα προρτοκάλια στην περιοχή θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν για χυμό μετά τις 10 Νοεμβρίου. 

Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται μια καλή χρονιά φέτος τόσο για τα πορτοκάλια νωπής κατανάλωσης όσο και για αυτά που πάνε για χυμοποίηση.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές στα πορτοκάλια που πάνε για χυμό. Στην Αργολίδα ξεκινούν οι παραλαβές πορτοκαλιών για χυμοποίηση μετά τις 10 Νοεμβρίου. Πάντως εκτιμώ ότι φέτος οι τιμές στα πορτοκάλια για νωπή χρήση αλλά και για χυμοποίηση θα κυμανθούν υψηλά επίπεδα. Φέτος έχουμε ποσότητες και όσοι παραγωγοί έχουν κάνει τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες θα έχουν καλή ποιότητα. Εκτιμώ ότι το φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς πορτοκαλιών». 

Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη αλλά θα έχει καλή ποιότητα. Έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες για αυτό. Στην Λακωνία αυτή την εποχή έχουν καλές τιμές τα Βαλέντσια τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για χυμοποίηση. Στην Αργολίδα αναμένεται αν οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά να ξεκινήσουν οι κοπές στις Ναβαλίνες από 20 Οκτωβρίου και στα Μέρλιν που θα ακολουθήσουν από τέλη Νοεμβρίου».  

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι η πρώτη φορά που είδα τόσο υψηλές τιμές στα πορτοκάλια Βαλέντσια για χυμοποίηση - μιλάμε για άσχημη ποιότητα - που φτάνουν στα 25 λεπτά το κιλό, μιλάμε για ρεκόρ. Όσον αφορά τα νωπά στις λαϊκές είναι γύρω στα 70 λεπτά, ενώ οι έμποροι δίνουν τιμή παραγωγού (καθαρή) από 60 έως 70 λεπτά ανάλογα την ποιότητα. Δεν υπάρχει πια αυτή την εποχή μεγάλη παραγωγή αλλά οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί περιμένουν οι παραγωγοί ακόμη υψηλότερες τιμές (90 λεπτά). Πάντως φέτος είχαμε και ποσοτική αύξηση παραγωγής αλλά και υψηλές τιμές, δηλαδή ήταν μια καλή χρονιά για τα Βαλέντσια».

Από την πλευρά της μεταποίηση ο κ. Φάνης Λάζαρης, γεωπόνος και διευθυντής του συνεταιριστικού εργοστασίου ΑΣΣΕ Αμυκλών «Λακωνία», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πράγματι οι τιμές για χυμοποίηση στα πορτοκάλια αυτή την εποχή είναι στα 25 λεπτά το κιλό. Τα επίπεδα αυτών των τιμών όμως είναι απαγορευτικά για την μεταποίηση. Αυτή την εποχή δεν κάνουμε χυμοποίηση και το εργοστάσιο θα ανοίξει μετά τις 15 Νοεμβρίου. Αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις τιμές της λιανικής και αναμένεται να έχουμε άσχημες εξελίξεις όσον αφορά την κατανάλωση. Όλοι θέλουν να έχουν υψηλή τιμή στο χωράφι αλλά και το εργοστάσιο έχει μεγάλο κόστος παραγωγής. Μιλάμε για ενεργειακό κόστος (υψηλές τιμές σε ρεύμα και πετρέλαιο), αυξημένο μεταφορικό κόστος, μεγάλες αυξήσεις σε συσκευασίες τυποποίησης και μεγάλο κόστος δανεισμού. Όλοι αυτοί οι παράμετροι οδηγούν σε μια μεγάλη αύξηση τιμής του χυμού στην λιανική αγορά, που πολλοί καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν θα μπορέσουν να την πληρώσουν».

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των ποσοτήτων που διατίθεται στη διεθνή αγορά. Για κάθε πέντε φλιτζάνια χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνονται, σχεδόν τέσσερα παράγονται στη Βραζιλία. Για το 2023 οι συμβολαιακές τιμές παραγωγού σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2022 (από 5 ευρώ/κιβώτιο έφτασαν στα 8 ευρώ/κιβώτιο) λόγω της μειωμένης παραγωγής που είχε η χώρα τα δύο τελευταία έτη, κάτι που οδήγησε στην μείωση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα λιγότερες ποσότητες πορτοκαλιών να πάνε για μεταποίηση.

Παϊσιάδης Σταύρος