Γέμισαν τρακτέρ οι δρόμοι σε όλη την Ελλάδα, τώρα καλεί σε διάλογο ο Αυγενάκης

Ιανουαρίου 27, 2024

Συνεχίζει η αστυνομία να εμποδίζει τις διαμαρτυρίες των αγροτών στην χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο για να αποτρέψει τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Την Παρασκευή (26/1) φράγμα έστησαν οι άντρες των ΜΑΤ στους αγρότες που ξεκίνησαν από την Επανομή της Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση τον κόμβο του αεροδρομίου Μακεδονία με σκοπό να πραγματοποιήσουν συμβολική διαμαρτυρία. Σε ένδειξη καλής θέλησης οι αγρότες αποχώρησαν και επέστρεψαν στην Επανομή, όπου προγραμματίζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Σέρρες πραγματοποιώντας δυναμική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλο το νομό έφτασαν στην πόλη των Σερρών, με προορισμό το διοικητήριο προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην αύξηση του κόστους παραγωγής και της μείωσης του εισοδήματος τους. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, «τα προβλήματα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, το αγροτικό πετρέλαιο, το κόστος γης με μεγάλα ενοίκια, ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ. Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την κατάργηση της πράσινης ενίσχυσης, τα εισοδήματα από τις επιδοτήσεις που εισπράξαν έως σήμερα, είναι μειωμένα κατά μέσο όρο περισσότερο από 40% σε σχέση με το περασμένο έτος και δεν γνωρίζουν το πότε και πόσα ακόμα ποσά έχουν να εισπράξουν».

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ πραγματοποίησαν, την Παρασκευή (26/1), αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ) στην πόλη της Κομοτηνής με πάνω από 150 τρακτέρ. Ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ανέφερε στους αγρότες πως θα έλθει στην Κομοτηνή ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, πριν ή μετά την έκθεση Agrotica και θα τεθούν όλα τα προβλήματα επί τάπητος. Επόμενο ραντεβού διαμαρτυρίας των αγροτών της ΑΜ-Θ θα είναι στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη.

Πάνω από 70 τρακτέρ ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής (26/1/2024) από τα Καβάσιλα που ήταν το αρχικό σημείο συγκέντρωσης με προορισμό τη Βέροια και κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης.

Στα Γιαννιτσά, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη και παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.

Με 90 τρακτέρ, 10 αγροτικά και 7 φορτηγά οχήματα, αγρότες από όλη τη Φθιώτιδα, κατέκλυσαν το μεσημέρι της Παρασκευής (26/1) το κέντρο της Λαμίας. Οι αγρότες με πορεία ανέβηκαν στο κέντρο της Λαμίας και στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και έκλεισαν την πόρτα της εισόδου της ΠΕ Φθιώτιδας με άχυρα. Ακολούθησε νέα πομπή προς τα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς, όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα.

Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων θα γίνει στη Λακωνία, στον κόμβο Κροκεών, το πρωί της Κυριακής (28 Ιανουαρίου 2024). Την εξαγγελία της κινητοποίησης, έκαναν τα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Σπάρτης, του Ευρώτα και της Ανατολικής Μάνης.

Στην Μεσσηνία ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, μετά τη μαζική συνέλευση που πραγματοποίησε στον πρώην σταθμού του ΟΣΕ στην πόλη, αποφάσισε να κλιμακώσει τη δράση του με ενίσχυση του μπλόκου του που έχει στήσει στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, κάλεσε να πραγματοποιηθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, αλλά και συντονισμό και με άλλους συλλόγους για κοινή δράση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε και πάλι ότι είναι ανοικτός σε διάλογο με τους αγρότες. «Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα».

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι στις 20 Ιανουαρίου 2024, ο ίδιος υπουργός είχε δηλώσει ότι «οι Γερμανοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται για προβλήματα που για τους Έλληνες αγρότες δεν υφίστανται» και ότι «πίσω από την προσπάθεια κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, βρίσκονται κομματικά πρόσωπα».

Παϊσιάδης Σταύρος