Η ζήτηση και οι τιμές παραγωγού στα μανταρίνια και τα πορτοκάλια

Ιανουαρίου 29, 2024

Συνεχίζονται οι εξαγωγές μανταρινιών και πορτοκαλιών της χώρας. Ήδη στις αγορές της Ευρώπης έχουν κάνει την εμφάνισή τους μανταρίνια από Τουρκία και πορτοκάλια Αιγύπτου σε χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Οι Βούλγαροι πάντως έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν τις εισαγωγές από Τουρκία και να καθυστερούν τα φορτηγά στα σύνορα λόγω αυξημένων ελέγχων για μετανάστες.

Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών παραγωγοί από όλη την χώρα μας ανέφεραν τα ακόλουθα.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η ζήτηση για τα μανταρίνια και τα Νόβα η τιμή παραγωγού ανέβηκε από τα 25 στα 30 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή τώρα θα συγκομιστούν οι μεγάλες ποσότητες στα Νόβα. Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές στα Ορτανίκ, στα οποία η ποιότητα είναι πολύ καλή.
Στα πορτοκάλια συνεχίζονται οι κοπές στα Νόβα με τις τιμές να κυμαίνονται από 30 έως 40 λεπτά για τον παραγωγό. Έχουν ξεκινήσει και οι κοπές στα Μέρλιν που έχουν καλή ποιότητα και τιμές γύρω στα 25 λεπτά. Έχουμε και μια εμπορική συμφωνία στα Lane Late (Λάνε Λέϊτ) στα 30 λεπτά. Εκτιμώ όμως ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ζήτηση και θα πάνε καλύτερα οι τιμές στα πορτοκάλια».

Πάνω από 30 λεπτά παραμένει η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια Μέρλιν, αναφέρει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ). Και προσθέτει: Εξακολουθεί να είναι υψηλή και προβλέπεται να παραμείνει, η ζήτηση εσπεριδοειδών στην ευρωπαϊκή αγορά. Περιορισμένες έναντι των προηγούμενων ετών οι ποσότητες πορτοκαλιών που έχουν απομείνει στην Αργολίδα. Η ΔΕΣΑ συστήνει στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση και να λάβουν υπόψη τους πως αν επιτρέψουν οι τιμές των Νάβελ να κατρακυλήσουν κάτω από τα 31 λεπτά το κιλό είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής για να διατηρηθούν τα χωράφια παραγωγικά και την επόμενη χρονιά. Τον Οκτώβριο 2023, σε συνέχεια προηγούμενων ετών, πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές πορτοκαλιών από την Αργολίδα που δεν είχαν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα. Επειδή ελλοχεύει ανάλογος κίνδυνος από την πρώιμη είσοδο στην αγορά ανώριμων Lane Late (Λάνε Λέϊτ), οι διευθύνσεις γεωργίας πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την προστασία του προϊόντος και της φήμης των Ελληνικών πορτοκαλιών. Στην συνέχεια η ΔΕΣΑ αναφέρεται στην «γλυκύτητα» και καλή ποιότητα των πορτοκαλιών της Αργολίδας. Με σκοπό την πιστοποίηση των ξεχωριστών χαρακτηριστικών και την ενίσχυση της δυναμικής στις αγορές των εσπεριδοειδών της Αργολίδας, η ΔΕΣΑ θα εξετάσει άμεσα την προοπτική να αναγνωριστούν τα πορτοκάλια Αργολίδας ως προϊόντα ΠΟΠ. Να σημειωθεί ότι τα ΠΟΠ «Μήλα Ζαγορίν» απολαμβάνουν έως και 120% καλύτερες τιμές από τα μη πιστοποιημένα. 

O κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, «αυτή την εποχή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση για εξαγωγές. Έχουν βγει στις αγορές του εξωτερικού τα πορτοκάλια της Αιγύπτου.
Στα μανταρίνια στην περιοχή πάνε προς το τελείωμα. Κλημεντίνες έχουν ολοκληρωθεί η κοπές και έχουν μείνει λίγες ποσότητες με Νόβα. Ειδικά τα Νόβα είχαν καλό ξεκίνημα με τιμή παραγωγού στα 65 λεπτά το κιλό αλλά στην συνέχεια έπεσαν στα 35 λεπτά. Στην πτώση της τιμής παίζει ρόλο και ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αύξηση των ποσοτήτων αλλά τα Νόβα δεν είναι σαν τις Κλημεντίνες και έχουν περιορισμένο κύκλο καταναλωτών. Τα μανταρίνια Page δεν έχουν ακόμη ωριμάσει και έχουν πάει πίσω οι κοπές τους. 
Όσον αφορά τα πορτοκάλια, στα τελειώματα είναι οι Ναβαλίνες με τις τιμές παραγωγού να έχουν κρατηθεί στα 30 λεπτά το κιλό. Έχουν αρχίσει οι κοπές στα Μέρλιν. Φέτος έχουν προβλήματα μικροκαρπίας και οι τιμές τους κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά το κιλό (μικτά). Οι τιμές αυτές μπορεί να φαίνονται αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν αλλά έχουμε και το κόστος που κάθε χρόνο αυξάνει. Πάντως τα πορτοκάλια που πάνε για χυμό κρατάνε σε υψηλά επίπεδα της τιμές πάνω από 20 λεπτά. Τα περισσότερα όμως πορτοκάλια έρχονται από τη δυτική Ελλάδα. Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αργολίδα είναι το υψηλό κόστος άρδευσης».

Ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «πολλοί παραγωγοί της περιοχής έχουν στραφεί στα μανταρίνια Νόβα και πορτοκάλια Lane Late (Λάνε Λέϊτ). Στις Ναβελίνες έχει ολοκληρωθεί πια η συγκομιδή και εδώ και 10 ημέρες έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα πορτοκάλια Λάνε Λέϊτ. Οι τιμές παραγωγού είναι από 28 έως 32 λεπτά το κιλό.
Η χρονιά για τα μανταρίνια Νόβα δεν ήταν καλή. Αν και οι παραγωγοί ξεκίνησαν να πουλάνε από 50 λεπτά στη συνέχεια είχαμε μια πτώση της ζήτησης και της τιμής που έφτασε ακόμη και στα 22 λεπτά. Σε αυτά τα επίπεδα πουλήθηκαν οι περισσότερες ποσότητες. Στα τελειώματα στα Νόβα είχαμε μια ανάκαμψη των τιμών και τα τελευταία φορτία έφυγαν στα 30 λεπτά.
Εδώ και 2 - 3 ημέρες ξεκίνησαν οι κοπές μανταρινιών Ορτανίκ. Από πλευράς ποιότητας δεν υπάρχουν προβλήματα και οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 25 λεπτά το κιλό.
Στην περιοχή κόβονται αυτή την εποχή και τα μανταρίνια Afourer (Αφουρέρ) με τιμές παραγωγού στα 35 - 40 λεπτά».

Από την περιοχή της Άρτας ο παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Βασίλης Δήμος, «φέτος έχουμε μια πολύ όψιμη χρονιά για τα εσπεριδοειδή. Επίσης βλέπουμε η αγορά να έχει μια υποκατανάλωση. Τα μανταρίνια μετά τις γιορτές έχουν κάποια ζήτηση, σε αντίθεση τα πορτοκάλια δεν υπάρχει ζήτηση και μεγάλος αριθμός παραγωγών τα πάει για χυμοποίηση. Ο χυμός είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς φέτος.
Αυτή την εποχή υπάρχουν κάποιες ποσότητες Ναβελίνες και Μέρλιν. Αν και τα πορτοκάλια Lane Late έχουν ωριμάσει οι παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει κοπές γιατί περιμένουν μια καλύτερη τιμή.
Στα μανταρίνια έχουμε ακόμη κάποιες Κλημεντίνες που είναι μη εμπορεύσιμες. Τα Νόβα έχουν μείνει ποσότητες και το επόμενο διάστημα θα βγουν στην αγορά τα Ορτανίκ. Πάντως το κόστος των εργατικών είναι πολύ υψηλό και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη βιωσιμότητα των παραγωγών».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός από το Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή μανταρινιών και πορτοκαλιών. Τα Νόβα πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές γύρω στα 30  έως 32 λεπτά. Κάπως καλύτερη εικόνα είχαν τα πορτοκάλια και σε αυτό βοήθησε η τιμή του χυμού».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τα πορτοκάλια που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού. Επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια Ανώτατα Ορίων Καταλοίπων (ΑΟΚ) ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά.

Παϊσιάδης Σταύρος