Το ερευνητικό της έργο για τη Μονεμβασία παρουσίασε η Ένωση Μονεμβασιτών

Η Ένωση των Απανταχού Μονεμβασιτών «Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα», το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στο Τουριστικό Περίπτερο Μονεμβασίας, παρουσίασαν στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «Μονεμβασία Ιστορία, Πολιτισμός, Πολιτισμικοί Πόροι».

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο αναφέρεται στις δύο περιόδους βενετικής κυριαρχίας (1460-1540 / 1690-1715) της Καστροπολιτείας, με ιδιαίτερη αξία και συμβολή στην ιστορία του τόπου και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ο Παναγιώτης Αλεξάκης, Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μονεμβασιτών Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΚΠΑ, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, καθηγητές του ΕΚΠΑ, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Νάγια Γρηγοράκου, ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Κώστας Κατσαφάδος και ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, οι Αντιδήμαρχοι Μονεμβασίας και Ασωπού κ.κ. Σταύρος Χρηστάκος και Παναγιώτα Αλειφέρη, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μονεμβασίας Παναγιώτης Γράφος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Αλεξάκης παίρνοντας το λόγο και αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια, επισημαίνοντας πως «όλοι έδωσαν την ψυχή τους και τον καλύτερό τους εαυτό» και παράλληλα, ευχήθηκε το ερευνητικό αυτό έργο να χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες, ερευνητές αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο με τον καλύτερο τρόπο. Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Δήμο Μονεμβασίας για την ηθική, υλική και οικονομική συμβολή του στην επίτευξη της εκδήλωσης, όπως επίσης το Ίδρυμα Ωνάση και την εταιρεία «Μεταλουμίν» του Αντώνη Σγαρδέλη, για την καθοριστική οικονομική συμπαράσταση στην ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου.

Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος ανέφερε: «Σε μια εποχή που έχουμε αποτύχει πνευματικά, τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή και συνέδρια πνευματικά διασώζουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και αναπτερώνουν την ελπίδα διάσωσης». Επισήμανε την ανάγκη να γνωρίζουμε την ιστορική αλήθεια κάθε τόπου, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ένωσης Παναγιώτη Αλεξάκη, τον χαρακτήρισε «προσωπικότητα πολυδιάστατη και άνθρωπο που αγαπάει τον τόπο του», τονίζοντας: «Η αγάπη αυτή είναι εφευρετική και βρίσκει τρόπους να οργανώνονται εκδηλώσεις όπως η παρούσα που συνεισφέρουν στη γνώση της ιστορικής αλήθειας». Τέλος συνεχάρη για τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των φορέων για την επίτευξη και ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου, ευχόμενος να πορευόμαστε ως κοινωνία με συνεργασία και σύμπνοια.

«Για μια ακόμα φορά τιμάται η Μονεμβασία όπως πραγματικά της αξίζει» τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία με την Ένωση Μονεμβασιτών αλλά και κάθε σύλλογο παράγει έργο ουσιαστικό και επιβοηθητικό μια και συμπληρώνει το έργο και την προσπάθεια του Δήμου». Τέλος επισήμανε ότι το ερευνητικό αυτό έργο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πολύ σημαντική ιστορία του τόπου, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του για τη χρήση του αποκατεστημένου Τουριστικού Περιπτέρου, ενός κτιρίου ταυτόσημου με τη νεότερη ιστορία του τόπου.

Ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Κελέτσης δήλωσε ευτυχής για την παρουσία του σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό της Μονεμβασίας. Συνεχάρη τον κ. Δήμαρχο για την αποκατάσταση του Τουριστικού Περιπτέρου και συνεχάρη την Ένωση Μονεμβασιτών για την σημαντική προσπάθεια ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

«Είναι μεγάλη τιμή για το τμήμα της Ιστορίας η παρουσία μας σε αυτόν τον τόπο» ανέφερε ο  υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος Ευάνθης Χατζηβασιλείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι εύκολο για ιστορικούς να έρθουν να μιλήσουν σε αυτόν τον τόπο γιατί εδώ η ιστορία είναι μια πραγματική ζωντανή κατάσταση». Τέλος ανέφερε πως όλη αυτή προσπάθεια ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε το ιστορικό βάθος του τόπου και σε αυτή την προσπάθεια όπως τόνισε «το τμήμα Ιστορίας έδωσε μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες».

Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν οι οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Νάγια Γρηγοράκου, ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Κώστας Κατσαφάδος και ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης.

Ακολούθησαν επιστημονικές ανακοινώσεις από καθηγητές και καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση τιμητικών πλακετών σε όλους εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια του ερευνητικού έργου, αλλά και σε ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια διατηρούν και ενδυναμώνουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε τμήμα της έκθεσης έργων τέχνης «Ωδή στο φως» των καλλιτεχνών Ιωάννας-Μαρίας Γιακουμάκη και Λάμπρου Σταυρόπουλου.

«Τα έργα της Έκθεσης διατυπώνουν και προσπαθούν να εξερευνήσουν τα ερωτήματα που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας λόγω covid-19. Πραγματεύονται την ουσιαστική απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό και ταυτόχρονα την επίκλησή του για Θεϊκή προστασία» ανέφεραν μιλώντας στο monemvasianews.gr οι καλλιτέχνες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ο διαχωρισμός της ολότητας του ανθρώπου σε σώμα και ψυχή στη σύγχρονη εποχή έγινε αισθητά αντιληπτός -ταυτόχρονα και συλλογικά- όταν το σώμα μας επηρεασμένο από την ασθένεια διαταράχτηκε και κατέρρευσε. Αντίθετα η ψυχή μας, την οποία αίφνης αντιληφθήκαμε όλοι ότι την είχαμε ξεχάσει, είναι αθάνατη, έλλογη και μαζί με το νου αποτελούν προϊόντα της κτιστής δημιουργίας».

Στα έργα χρησιμοποιήθηκαν καμβάδες, γάζες, χαρτιά, δαντέλες, σίδερα με μίξη και πολλών άλλων υλικών, όπως σκόνες, φύλλα χρυσού, ασήμι, όχι λόγω αναγκαιότητας χρήσης τους αλλά γιατί ως υλικά ενσωματώνουν την ουσία και το μήνυμα των έργων.

ΦΩΤΟΝεκτάριος Μαστορόπουλος

Πηγή: https://www.monemvasianews.gr/