ΚΚΕ | ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ σ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ σ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

Σκοτώθηκε το πρωί του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου του 2024 στη Μονεμβάσια ο αγαπημένος και ακριβός μας σύντροφος Γεράσιμος Γιακουμάκης, μετά από χτύπημα από διερχόμενο αυτοκίνητο. 

 Ο σύντροφος γεννήθηκε στις 17 Γενάρη του 1928 στο χωριό Ταυρωνίτης Κισσάμου Χανίων και ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ ως εργάτης επίπλων. Κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ στην Κρήτη και μαζί με άλλους νεαρούς αγωνιστές, προκαλούσε σαμποτάζ στα γερμανικά αεροπλάνα του αεροδρομίου του Μάλεμε.

 Στα πρώτα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη, βοηθούσε τα αντάρτικα τμήματα της περιοχής και συμμετείχε στην επιχείρηση κατάληψης του αεροδρομίου του Μάλεμε το 1947. Για τη δραστηριότητά του αυτή ο σύντροφος κυνηγήθηκε από τις παρακρατικές συμμορίες της περιοχής που σκόπευαν να τον δολοφονήσουν και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αθήνα.

 Εκεί συνδέθηκε με το κόμμα και είχε πλούσια δράση συμμετέχοντας σε σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, σε αφαίρεση οπλισμού από στρατιωτικές μονάδες της Αθήνας κ.α.

 Το 1948 στρατεύθηκε στον κυβερνητικό στρατό και αμέσως συνδέθηκε με την παράνομη κομματική οργάνωση που υπήρχε μέσα στο 504 Τάγμα Πεζικού. Κατά την διάρκεια της στράτευσής του έγιναν απόπειρες δολοφονίας του. Απολύθηκε το 1951 και αμέσως συνδέθηκε πάλι με το κόμμα παίρνοντας καθήκοντα στην παράνομη κομματική δουλειά.

 Με την συνταξιοδότησή του , στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 , εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Μονεμβάσιας , τόπο καταγωγής της γυναίκας του Βούλας. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε δραστήριο μέλος του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του.

 Η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην γυναίκα του την Βούλα και στην κόρη του Ιωάννα-Μαρία.