Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές των επιχειρήσεων από το Ιανουάριο του 2025

Σεπτεμβρίου 02, 2024

Το νέο έτος υπολογίζεται να τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι οι πρώτες επιχειρήσεις να ενταχθούν στη νέα διαδικασία τον Ιανουάριο του 2025 και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ανάλογα με τον τζίρο τους. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν σταδιακά στο νέο σύστημα ανάλογα με το ύψος του τζίρους. Στο σχεδιασμό είναι και η ένταξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν η ΑΑΔΕ και το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα τέλη του έτους και αφρού προηγουμένως περάσει το σχέδιο νόμου από τη Βουλή.

Ηδη χιλιάδες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων απολαμβάνοντας και τα κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί. Ωστόσο, αυτά εκπνέουν φέτος αλλά δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να ισχύουν κάποια από αυτά όπως οι ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει ενημερώσεις σε επιχειρήσεις για τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης τα οποία όπως προαναφέρθηκε θα γίνουν υποχρεωτικά από τον Ιανουάριο του 2025.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η   ηλεκτρονική τιμολόγηση καθιστά ανέφικτη την έκδοση εικονικών τιμολογίων, προσφέροντας όλα τα δεδομένα στις φορολογικές αρχές σε πραγματικό χρόνο. Με λίγα λόγια η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή (επιχείρηση, Δημόσιο, φυσικό πρόσωπο). Τα παραστατικά αυτά δεν είναι μόνο τιμολόγια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα έγγραφα όπως εντολές αγοράς, χρεωστικά/πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα, όρους πληρωμής κ.λπ.

Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν Πάροχο που επιθυμούν και ήδη 16 έχουν πιστοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Ωστόσο, "πάροχος" θα γίνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η εφαρμογή timologio  είναι η εφαρμογή που παρέχει δωρεάν η ΑΑΔΕ για ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA και η οποία θα επεκταθεί προκειμένου να μπορούν και οι μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για πολύ μικρά έσοδα. Δηλαδή την ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εκδίδουν δύο ή τρία παραστατικά.

Μέχρι την υποχρεωτική εφαρμογή όσες έχουν ενταχθεί προαιρετικά στην ηλεκτρονική ριμολόγηση αλλά και όσες ενταχθούν σήμερα κερδίζουν παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στην τριετία, οι φόροι επιστρέφονται μέσα σε 45 ημέρες, ενώ οι δαπάνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης μετράνε διπλές και αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα.

Τα μπόνους που κερδίζουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα ακόλουθα:

-Περιορίζεται κατά 2 έτη η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

-Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

-Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

-Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή: capital.gr