Αλέξης Τσίπρας: Οι 4+1 άξονες των απαιτούμενων παρεμβάσεων

Πολλά και πολυποίκιλα ήταν τα μηνύματα στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν η οικονομία, η κρίση ακρίβειας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

«Είναι ένας χώρος διαλόγου το Ινστιτούτο, υπηρετεί της ιδέα της πολιτικής, μπορούμε να διαφωνούμε με επιχειρήματα, αλλά και να συμφωνούμε», ανέφερε.

Δέχτηκε την πρόταση της Λούκας Κατσέλη για συνεργασία. «Να ανοίξει η συζήτηση στον προοδευτικό χώρο σε αναγκαία προτάγματα», τόνισε και υπογράμμισε ότι η οικονομία και η χώρα πάνε σε λάθος κατεύθυνση.

«Χωρίς τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος το 2018 δεν θα υπήρχε καμία προϋπόθεση ανάκαμψης», πρόσθεσε.

«Παρά τις σκληρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία , μας δείχνει ότι η χώρα μας προσομοιάζει με βαλκανική χώρα. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμπεδωθεί στη συνείδηση πως αυτά είναι τα όριά της. Ο κίνδυνος της χαμηλής αυτοπεποίθησης, της παραίτησης. Το μεγάλο εθνικό θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι πώς θα αποτρέψουμε την πορεία απόκλισης», τόνισε.

«Χωρίς αλλαγή πορείας τώρα, σύντομα θα διολισθήσουμε περισσότερο στο περιθώριο της Ευρώπης», τόνισε κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου. Όπως είπε: «ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι».

«Έχουμε μια ανάπτυξη μη βιώσιμη που καρπώνεται από λίγους», πρόσθεσε.

«Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιόδους κρίσεων. Ούτως ή άλλως ήταν αποτυχημένο θα πω εγώ. Είναι απολύτως ανεπαρκές μοντέλο», ανέφερε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ανέλυσε τέσσερις άξονες αναγκαίων παρεμβάσεων:

-Να σταματήσουμε να σπαταλούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

-Χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και του Κράτους. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παρεοκρατία».

-η χώρα χρειάζεται μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών. Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, θεσμική θωράκιση Ανεξάρτητων Αρχών, μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση

-χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό και την πράσινη ανάπτυξη

Πέραν αυτών πρόσθεσε ακόμη μια αναγκαία μεταρρύθμιση αυτή στη φορολογία.

«Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος έθεσε ένα περίγραμμα με «4 Α» :

-Ανάπτυξη

-Αναδιανομή

-Ανθεκτικότητα

-Ασφάλεια

«Οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση. Απαιτείται μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», είπε και ζήτησε μια κοινωνική αντιπολίτευση και έφερε ως παράδειγμα το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/