Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας ο Βενιζέλος: «Ρωτήσατε τον Μητσοτάκη αν θέλει να είναι πρωθυπουργός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;»

ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χαρακτηρίζει την πασοκική πρόταση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού «λογική στο θεμέλιό της». «Εάν το πρώτο κόμμα και το τρίτο κόμμα συμφωνήσουν για ένα πρόσωπο, θα το έχουν. Πιστεύετε ότι θα έχει τα δικά μου χαρακτηριστικά;»

«Θα σας δούμε στην επόμενη Βουλή;», ρώτησε η Νίκη Λυμπεράκη τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Όχι», απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εχω προσωπικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, θέλω να πάει όσο καλύτερα γίνεται, αλλά μετέχω από απόσταση. Κινούμαι στην σφαίρα της μεταπολιτικής».

Και με αυτή τη φράση, την πρώτη στην συνέντευξη που έδωσε στο Mega το βράδυ της Δευτέρας, ο Βενιζέλος γύρισε σελίδα στην σχέση του με τον κομματικό του χώρο -δηλώνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή του, αλλά και την θετική του στάση όσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας. «Είναι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί οι τρεις αρχηγοί», είπε για τους όρους του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Η πρόταση είναι λογική στο θεμέλιό της (…) Ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα πρέπει να τηρούν μια προγραμματική συμφωνία και να ακολουθούν με σεβασμό συλλογικές διαδικασίες συνεννόησης που δεν έχουν καμία σχέση με το μοντέλο Μαξίμου;».

Ανδρουλάκης και συνεργασίες

Παρότι πριν από έναν χρόνο, από την ίδια θέση, ο Βενιζέλος είχε δηλώσει πως δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αυτό φαίνεται πως έχει αλλάξει. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Ανδρουλάκη «ευγενή», ως ένα πρόσωπο που σέβεται τους πρώην ηγέτες του κόμματος και συζητά μαζί του «όσα ζητήματα θέλει» -«του λέω την γνώμη μου, που είναι η ίδια που λέω και δημόσια. Ελπίζω να πετύχει τους στόχους του», ανέφερε ο Βενιζέλος. Η στήριξη για τον πολιτικό του χώρο, ωστόσο, δεν έμεινε στο πρόσωπο του αρχηγού. Με μια μικρή αναδρομή στα χρόνια της κρίσης, ο Βενιζέλος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι περήφανο για την διαδρομή που διάνυσε από το 2009 έως το 2015, αποδίδοντας στην διάσπαση το κακό αποτέλεσμα εκείνης της χρονιάς, τονίζοντας ωστόσο πως ο Γιώργος Παπανδρέου «αδικείται όταν δεν υπερασπίζονται το δικό του έργο >.