Τα αμνοερίφια θα είναι στο Καλάθι του Πάσχα, ξεκαθαρίζει ο Γεωργιάδης στους κτηνοτρόφους

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη (4/4/2023), μεταξύ κτηνοτρόφων και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, για το θέμα της τιμής των αμνοεριφίων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός στους κτηνοτρόφους στο «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη (5 Απριλίου 2023), θα περιλαμβάνονται και τα αμνοερίφια.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι αύριο θα ανακοινωθεί το «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το αρνί και το κατσίκι. Βέβαια πριν λίγες ημέρες δήλωνε τα αντίθετα. Τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα» είναι αιτία πολέμου για τους κτηνοτρόφους. Όπως φαίνεται στο ράφι των σούπερ μάρκετ η τιμή των αμνοεριφίων θα κυμανθεί από 10 έως 11 ευρώ το κιλό. 

Οι τιμές αυτές αποτελούν οικονομική καταστροφή για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, αφού σε αυτή την τιμή ανέρχεται το κόστος παραγωγής. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα τα αμνοερίφια σε τόσο χαμηλές τιμές. Σοβαρά προβλήματα θα έχουν και τα κρεοπωλεία που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των σούπερ μάρκετ».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός μας ανέφερε ότι πρέπει να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή τα αμνοερίφια οι καταναλωτές. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε και εκλογές και δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους. Δεν μπορεί να καταλάβει το κόστος παραγωγής πόσο έχει αυξηθεί για τον κτηνοτρόφο. Μεγάλη ευθύνη έχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, που δεν ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη για το υψηλό κόστος εκτροφής που έχουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι».   

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr