Ν. Γρηγοράκου: «Υπό κατάρρευση το καμπαναριό της Υπαπαντής στην Πλατάνα Λακωνίας»

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου με θέμα τις εκκρεμείς εργασίες αναστήλωσης του καμπαναριού του Ι.Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος στην Πλατάνα.

Η Βουλευτής Λακωνίας αναφέρει στην Ερώτησή της πως τόσο η εκκλησία της Υπαπαντής, όσο και το καμπαναριό αποτελούν κτίσματα του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα, το καμπαναριό χρονολογείται από το 1844, ενώ η καμπάνα είναι του 1830  και λέγεται πως κατασκευάστηκε στην Ιταλία.

Παράλληλα, τονίζει ότι από το 2019 υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για την αποκατάσταση του εν λόγω κωδωνοστασίου με συγκεκριμένους όρους, ενώ η εκτέλεση των εργασιών σύμφωνα με την σχετική Απόφαση θα πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη αρμοδίων υπαλλήλων της ΕΦ.Α Λακωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητά από την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει: 

  • Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η αναστήλωση του εν λόγω καμπαναριού;
  • Υπάρχει προγραμματισμός για την έναρξη εργασιών αναστήλωσης του εν λόγω Μνημείου και αν ναι ποιος είναι;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Προς: Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη

Θέμα: Υπό κατάρρευση το καμπαναριό της Υπαπαντής στην Πλατάνα Λακωνίας.

Το καμπαναριό της Εκκλησίας της Υπαπαντής στην Πλατάνα Λακωνίας, η οποία απέχει μόλις 11 χλμ από τη Σπάρτη, βρίσκεται σήμερα υπό κατάρρευση, περιμένοντας μάταια να αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσής του.

Τόσο η εκκλησία της Υπαπαντής, όσο και το καμπαναριό αποτελούν κτίσματα του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, το καμπαναριό χρονολογείται από το 1844, ενώ η καμπάνα είναι του 1830  και λέγεται πως κατασκευάστηκε στην Ιταλία. 

Σύμφωνα με την Απόφαση από τις 3/12/2019 και με Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/555681/58183/4633/1101 έχει εγκριθεί η μελέτη για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος, Δ.Δ. Πλατάνας, Δ. Σπάρτης, Π.Ε. Λακωνίας με τους ακόλουθους όρους: 

1. Η επιλογή των λίθων που θα αντικατασταθούν με νέους θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τους συντηρητές της ΕΦ.Α Λακωνίας, με κριτήριο το εύρος της βλάβης του καθενός, είτε αφορά θραύση τμημάτων είτε αποσάθρωση των εξωτερικών επιφανειών. 

2. Η αντικατάσταση των θραυσμένων ή φθαρμένων δομικών μελών να γίνεται από λίθους ίδιας σύστασης με τους υπάρχοντες, προκειμένου να διατηρηθεί η αρχική μορφολογία του κωδωνοστασίου. 

3. Τα θέματα της επιλογής κατάλληλων κονιαμάτων και της συντήρησης της επιφάνειας των λίθων του κωδωνοστασίου να αντιμετωπισθούν από εξειδικευμένο συντηρητή. 

Παράλληλα, στην παραπάνω Απόφαση αναφέρεται ότι η εκτέλεση των εργασιών θα γίνει υπό την επίβλεψη αρμοδίων υπαλλήλων της ΕΦ.Α Λακωνίας.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα καμία εργασία δεν έχει γίνει στο καμπαναριό του Ι.Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος, Δ.Δ. Πλατάνας, Δ. Σπάρτης.

Δεδομένου ότι το εν λόγω καμπαναριό βρίσκεται στον Ι.Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος που λειτουργεί κανονικά και ως τούτου προκύπτουν θέματα ασφάλειας για τους εκκλησιαζόμενους.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η αναστήλωση του εν λόγω καμπαναριού;
  2. Υπάρχει προγραμματισμός για την έναρξη εργασιών αναστήλωσης του εν λόγω Μνημείου και αν ναι ποιος είναι;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου