Στον Λυκουρέντζο ξανά ο Θανάσης Δαβάκης

Η πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο ,είχε (και πάλι)ως αντικείμενο τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων του 2021 και την χαλαζόπτωση του περασμένου Αυγούστου ,στη Συκιά, το Φοινίκι και τον Ασωπό.

  • Ζήτησα να ενημερωθώ για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί , για τις περαιτέρω ενέργειες του ΕΛΓΑ μετά την έκδοσή της υπ’ αρθμ. 4285/22-7-2024 ΚΥΑ , σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους παραγωγούς του 2021, ώστε να αποζημιωθούν επιτέλους οι δικαιούχοι .Έχουν περάσει 3 χρόνια …
  • Επίσης, να ενημερωθώ για την πορεία του εκτιμητικού έργου της ζημιάς από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Αυγούστου και την επίσπευση της καταβολής της αποζημίωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλη απώλεια ελαιοκάρπου ,ενόψει μιας καλής ελαιοκομικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος με ενημέρωσε ως εξής :

  1.  Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής των πληροφοριακών του συστημάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις που θέτει η εκδοθείσα ΚΥΑ , διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
  2. Οι δικαιούχοι παραγωγοί θα υποβάλλουν την Αίτηση Αποκατάστασης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό και μετά θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων με απλή Υπεύθυνη Δήλωση αποκατάστασης , χωρίς να προηγηθεί έλεγχος από τον ΕΛΓΑ.
  3. Όσον αφορά τους «χαλαζόπληκτους»του Αυγούστου

εκτελείται ήδη το εκτιμητικό έργο στις πληγείσες περιοχές και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

  • ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ,ότι οι βασικές προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος πυρόπληκτος αποζημίωση είναι :
  1. Οι κατα κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι στο ΜΑΑΕ του 2021 ή ως νεοεισερχόμενοι για το 2021 και να έχουν υποβάλλει ΟΣΔΕ για τα έτη 2024 και 2025.
  2. Οι ΜΗ κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να έχουν υποβάλλει ΟΣΔΕ για το 2021, καθώς και για τα έτη 2024 και 2025 και να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα για το 2020 .Ειδικά για τους νεοεισερχόμενους αγρότες να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2021.
  3. Οι δικαιούχοι οφείλουν να προβούν σε αποκατάσταση των ζημιών στις καλλιέργειές τους ,το αργότερο ως τις 30/6/2025, με ίδια ή ομοειδή καλλιέργεια.
  4. Το ύψος και ο υπολογισμός της αποζημίωσης ,θα καθοριστεί με βάση τα πορίσματα, την τελική τιμή εκτίμησης και τη σοβαρότητα της ζημιάς.
Last modified on Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 14:13