(vid) Η ψυχή της Υφαντικής Τέχνης Γερακίου μίλησε στο Laconiatv

Σεπτεμβρίου 13, 2024

Στο Γεράκι Λακωνίας βρέθηκε το Laconiatv στη πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας του Δήμου Ευρώτα της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακίου για την διάδοση και την εκπαίδευση της υφαντικής τέχνης.

Από τα υφαντά του Γερακίου που ξεχωρίζουν και εξακολουθούν να φτιάχνονται μέχρι και τις ημέρες μας είναι τα κιλίμια (χειροποίητοι τάπητες από πρόβειο, συνήθως, μαλλί και βαμβάκι) τα οποία αναφέρονται σε προικοσύμφωνα του Γερακίου, στα τέλη του 19ου αιώνα. Το παλαιότερο κιλίμι χρονολογείται κατά τον 17ο αιώνα (Β’ Ενετοκρατία) και φέρει την επιγραφή «ΧΓΣ 1686». Άλλα είδη υφαντών είναι: ο διάδρομος (μακρόστενος τάπητας), η πάντα (διακοσμητικό υφαντό τοίχου), το ταγάρι (μικρός σάκος ώμου), το πατάκι, οι μαξιλάρες και οι γυναικείες ζώνες.

Μάλιστα, η δομή έχει ενταχθεί και στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Στο Laconiatv και στη Δημοσιογράφο Φωτεινή Μακεδονοπούλου παραχώρησε συνέντευξη η Γ.Γ. του Πολιτιστικού Συλλόγου και εκπαιδεύτρια της υφαντικής τέχνης Χρυσούλα Σταματοπούλου.

Last modified on Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 12:31