Οι ιατροί της Ν.Μ Σπάρτης δε δεχόμαστε να εμφανιζόμαστε ως το «πρόβλημα»

Με επιστολή τους οι εργαζόμενοι του ΓΝ Σπάρτης εξηγούν, απαιτούν και απαντούν. 

ΠΡΟΣ:
κ. Γεωργιάδη Άδωνι - Σπυρίδωνα
Υπουργό Υγείας
κ. Αγαπηδάκη Ειρήνη
Αναπλ. Υπουργό Υγείας
κ. Θεμιστοκλέους Μάριο
Υφυπουργό Υγείας
κ. Βιλδιρίδη Λίλιαν Βενετία
Γ. Γ. Υπηρεσιών Υγείας Υπ. Υγείας
κ. Καρβέλη Ιωάννη
Διοικητή 6ης ΥΠΕ
κ. Παπαγεωργίου Εύη
Διοικήτρια ΓΝ Λακωνίας
κ. Κρητικός Νεοκλής
Βουλευτή Λακωνίας
κ. Δαβάκη Αθανάσιο
Βουλευτή Λακωνίας
κ. Γρηγοράκου Παναγιώτα
Βουλευτή Λακωνίας
Διοικητικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ

Το Γ.Ν. Λακωνίας περιλαμβάνει δύο νοσηλευτικές μονάδες, τη Ν.Μ Σπάρτης και τη Ν.Μ Μολάων. Η κάθε μία από αυτές έχει ιδιαίτερα λειτουργικά χαρακτηριστικά, καλύπτει, υγειονομικώς, περιοχές με επίσης ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες και αποστάσεις και είναι και οι δύο απαραίτητες για την κάλυψη του Νομού Λακωνίας.
Αποτελεί ωστόσο αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως η πλειοψηφία των περιστατικών του Νομού, καταλήγουν και αντιμετωπίζονται στη Ν.Μ Σπάρτης. Άλλωστε και εκ του οργανογράμματος των δύο Ν. Μονάδων προκύπτει ότι η Ν.Μ Σπάρτης μόνο δύναται να καλύψει με πλήρη εφημέρευση, σε μηνιαία βάση, το Νομό και με περισσότερες ιατρικές ειδικότητες.
Οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας του Νομού μας , παρά την γνωστή σε όλους υποστελέχωση, επιτελούν αξιέπαινη προσπάθεια για την προσφορά υπηρεσιών στους κατοίκους των περιοχών τους. Ο σχεδόν μοναδικός όμως αποδέκτης των διακομιζομένων από αυτές περιστατικών είναι η Ν.Μ.Σπάρτης. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το Κ.Υ. Νεαπόλεως που βρίσκεται περιφερικότερα της Ν.Μ Μολάων και διακομίζει ενίοτε και σε αυτήν, εφόσον υπάρχει εκεί ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, αν και πάλι είναι πιο πιθανό το περιστατικό να καταλήξει στη Ν.Μ Σπάρτης.
Συμπερασματικά λοιπόν και σχηματικά, αν οι υγειονομικές δομές του Νομού Λακωνίας θεωρηθούν ως ένας οργανισμός, η Ν.Μ Σπάρτης αποτελεί την καρδιά αυτού του οργανισμού. Λειτουργεί με σημαντική υστέρηση ιατρικού προσωπικού και χάρη στην υπερπροσπάθεια και υπερεφημέρευση των ιατρών αυτής.
Ιδιαίτερα υποστελεχωμένο είναι το Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου μας , αλλά είναι και το μόνο Τμήμα στο οποίο μπορούν να συνεισφέρουν και οι συνάδελφοι από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού.
Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι μας θα επιθυμούσαμε την ιδανική κατάσταση, όπου όλες οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές του νομού μας θα ήταν πλήρως στελεχωμένες και θα λειτουργούσαν αυτόνομα. Στην πραγματική ζωή όμως αυτό, δυστυχώς, δεν υφίσταται. Οφείλουμε λοιπόν, να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα, μην ξεχνώντας πως η καρδιά του οργανισμού που λέγεται Υγεία στον Νομό Λακωνίας, είναι η Ν.Μ. Σπάρτης.

Ως ιατροί της Ν.Μ Σπάρτης έχουμε διατυπώσει άπειρα αιτήματα, αλλά και προτάσεις για την επίτευξη της πλήρους στελέχωσης του νοσοκομείου μας. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι διαχρονικά το αρμόδιο υπουργείο μας αγνοεί, αρκούμενο στην επαναλαμβανόμενη προκήρυξη θέσεων, αναμένοντας να λάβει διαφορετικά αποτελέσματα από ένα πείραμα που επαναλαμβάνει διαρκώς χωρίς να αλλάζει πειραματικά δεδομένα, δηλαδή κίνητρα.

Εδώ και από πολλά χρόνια, παρακαλούμε το Υπ.Υγείας για την ένταξη της Ν.Μ.Σπάρτης στην κατηγορία των αγόνων, όπως είναι οι Μολάοι αλλά και η Καλαμάτα.!!
Θεωρούμε ότι είναι κάτι απλό, δεν έχει ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση, αλλά αποτελεί δελεαστικό κίνητρο για νέους συναδέλφους. Δυστυχώς δεν έγινε ποτέ.
Τελικώς, οι ιατροί της Ν.Μ Σπάρτης δε δεχόμαστε να εμφανιζόμαστε ως το ΄΄πρόβλημα΄΄, λόγω των αιτημάτων συνδρομής στις άλλες μονάδες υγείας του Νομού, ενώ αποτελούμε τη ΄΄λύση΄΄ στην αντιμετώπιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιστατικών του Νομού, χάρη σε υπερεργασία και υπερεφημέρευση.
Θα επιθυμούσαμε διακαώς να μην έχουμε ανοιχτή- μεγάλη 24ωρη εφημερία καθημερινώς αλλά ανά τρεις ή τέσσερεις ημέρες, όπως συμβαίνει στην Αττική και αλλού.

Παρακαλούμε το Υπουργείο Υγείας, να λάβει υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση και εφόσον επιλέξει ότι βαρύνει περισσότερο η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας, να περιορίσει την εφημεριακή λειτουργία της Ν.Μ Σπάρτης σε 15 ημέρες μηνιαίως και να μεριμνήσει για την κάλυψη και διακομιδή των περιστατικών για τις υπόλοιπες ημέρες κάθε μηνός.

Last modified on Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 01:59