Πιθανώς καρκινογόνα χαρακτηρίζει την πούδρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγοριοποίησε την Παρασκευή την πούδρα (ταλκ), ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους. Η απόφαση βασίζεται σε “περιορισμένα στοιχεία” πως το ταλκ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών στους ανθρώπους. “Επαρκή στοιχεία” συνδέουν το ταλκ με καρκίνο στα ποντίκια, σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer (IARC).

Το ταλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό το οποίο εξορύσσεται σε πολλά μέρη του πλανήτη και συχνά χρησιμοποιείται για παραγωγή πούδρας για μωρά. Οι άνθρωποι εκτίθενται συνήθως στο ταλκ υπό τη μορφή πούδρας για μωρά ή για καλλυντικά. Η μεγαλύτερη έκθεση όμως λαμβάνει χώρα εκεί όπου εξορύσσεται το ταλκ και εκεί όπου επεξεργάζεται για να παραχθούν τα προϊόντα.

Η υπηρεσία του ΠΟΥ αποκάλυψε πως υπάρχουν πολλαπλές μελέτες οι οποίες δείχνουν μία αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ταλκ στα γεννητικά τους όργανα.

Επειδή όμως οι έρευνες βασίζονταν σε παρατηρήσεις, δεν μπόρεσε να αποδειχθεί πως το ταλκ είναι όντως αυτό που προκαλεί τον καρκίνο.

Δεν μπόρεσε να αποδειχθεί πως το ταλκ είναι το αίτιο. Η υπηρεσία στοχεύει μόνο να απαντήσει στην ερώτηση αν η ουσία έχει την πιθανότητα να προκαλέσει καρκίνο, υπό ορισμένες συνθήκες που το IARC δε διευκρίνισε. – The Lancet Oncology

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τo διακανονισμό του κολοσσού Johnson & Johnson, όπου η εταιρία δέχτηκε να αποζημιώσει με $700 εκατομμύρια, πελάτες της οι οποίοι την κατηγόρησαν πως τους παραπλάνησε σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων πουδρών της. Η εταιρία δεν παραδέχτηκε κάποιο λάθος, παρόλο που απέσυρε τα προϊόντα της από την αγορά της Βόρειας Αμερικής το 2020.

Πηγή: https://unboxholics.com/

Last modified on Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 03:54