Έρευνα απογειώνει τον καφέ - Πόσο να πίνουμε και τι κερδίζουμε

Σεπτεμβρίου 23, 2024

Ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να κάνει περισσότερα από το να μας ξυπνήσει, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, που ορίζεται ως περίπου τρία φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας. Η καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα (CM) αφορά στη συνύπαρξη τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης τύπου 2.

"Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό προστατευτικό ρόλο σε σχεδόν όλα τα στάδια της ανάπτυξης της CM", ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chaofu Ke, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Soochow της Κίνας, όπως μεταδίδει το CNN Health.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 180.000 άτομα από τη βάση δεδομένων UK Biobank, μια μεγάλη βάση που παρακολουθεί άτομα μακροπρόθεσμα. Όσοι συμμετείχαν δεν είχαν καρδιομεταβολικές ασθένειες στην αρχή της μελέτης.

Τα δεδομένα περιλάμβαναν την κατανάλωση καφεΐνης μέσω καφέ ή μαύρου ή πράσινου τσαγιού, καθώς και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Οι καταναλωτές μέτριων ποσοτήτων καφεΐνης είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νέων καρδιομεταβολικών ασθενειών. Ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 48,1% για όσους κατανάλωναν τρία φλιτζάνια την ημέρα ή κατά 40,7% για όσους κατανάλωναν 200 έως 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης καθημερινά, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου ή κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι, ανέφερε ο Ke.

Η μελέτη είχε μεγάλο δείγμα και χρησιμοποίησε πολλαπλούς βιοδείκτες για την υποστήριξη των ευρημάτων, γεγονός που την καθιστά μια αξιόπιστη προσέγγιση για το πώς η καφεΐνη επηρεάζει την καρδιακή υγεία, δήλωσε ο Δρ. Gregory Marcus, αναπληρωτής επικεφαλής καρδιολογίας για την έρευνα και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

"Αυτές οι παρατηρήσεις προστίθενται στο αυξανόμενο σύνολο στοιχείων ότι η καφεΐνη, καθώς και φυσικές ουσίες όπως το τσάι και ο καφές που περιέχουν καφεΐνη, μπορεί να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία", δήλωσε ο Marcus.

Τι δεν γνωρίζουν οι ερευνητές

Η μεθοδολογία είναι ισχυρή και τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με την καφεΐνη και την καρδιακή υγεία, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με το βάθος της σύνδεσης μεταξύ καφεΐνης και καρδιακής υγείας, είπε ο Marcus.

"Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρόλο που αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ καφεΐνης, τσαγιού και καφέ και ενός μειωμένου κινδύνου για συνδυασμό καρδιαγγειακών ασθενειών, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν συμπεράνουμε ότι υπάρχουν πραγματικά αιτιακές επιδράσεις", ανέφερε ο Marcus.

Επειδή η μελέτη είναι παρατηρησιακή, μπορεί μόνο να δείξει μια σύνδεση μεταξύ καφεΐνης και καρδιακής υγείας, πρόσθεσε. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η πραγματική αιτία της βελτιωμένης καρδιακής υγείας.

"Είναι πιθανό τα φαινομενικά προστατευτικά αποτελέσματα να μην υπάρχουν καθόλου στην πραγματικότητα και οι θετικές συσχετίσεις να εξηγούνται από κάποιον άγνωστο ή μη μετρημένο καθοριστικό παράγοντα", πρόσθεσε ο Marcus. "Για παράδειγμα, ίσως όσοι είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αυτές τις ουσίες τείνουν επίσης να έχουν πιο υγιεινή διατροφή ή να είναι πιο σωματικά δραστήριοι".

Η μελέτη επίσης δεν έλαβε υπόψη τον αντίκτυπο της καφεΐνης από ανθρακούχα ποτά ή ενεργειακά ποτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν αν αυτές οι ουσίες θα είχαν επίσης θετική επίδραση, ανέφερε ο Ke.