Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό

Σεπτεμβρίου 26, 2024

Με ολικό "λίφτινγκ" επιχειρεί να επιστρέψει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, ο οποίος μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός γιατρών για να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο "Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις" περιλαμβάνει αλλαγές, όπως δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρο και νέα οικονομικά κίνητρα για νέους ιατρούς. Στόχος είναι ο θεσμός να καταφέρει να λειτουργήσει από το τέλος της χρονιάς. 

Πώς θα γίνονται οι εγγραφές 

Ο ενήλικος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, εγγράφεται υποχρεωτικά σε προσωπικό γιατρό. Κάθε πολίτης δύναται να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό από το σύνολο των εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών στους καταλόγους, που δημιουργούνται και επικαιροποιούνται ανά δήμο, ή να δηλώσει ως προσωπικό του γιατρό τον ιδιώτη γιατρό της επιλογής του.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Κατόπιν υποβολής σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος, μετεγγραφή σε άλλον προσωπικό γιατρό μπορεί να εγκρίνεται έως και δύο φορές ανά έτος.

Η εγγραφή και η μετεγγραφή πραγματοποιούνται ως ακολούθως:

α) από τον ίδιο τον δικαιούχο, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,

β) μέσω του ιατρού που πρόκειται να δηλωθεί ως προσωπικός γιατρός, ο οποίος διαθέτει πρόσβαση στο σύστημα,

γ) μέσω της υγειονομικής μονάδας της περιοχής κατοικίας του δικαιούχου ή όποιας άλλης δημόσιας δομής Π.Φ.Υ. αυτός επιλέξει,

δ) μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο λήπτης υπηρεσιών υγείας δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό έως την 1η.6.2025, ο προσωπικός του γιατρός ορίζεται αυτομάτως.

Για τον ανήλικο πληθυσμό η εγγραφή στον προσωπικό ιατρό γίνεται από πρόσωπο που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου, οριστικά ή προσωρινά, και είναι προαιρετική για τoν ανήλικο πληθυσμό που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γέννησής του, και υποχρεωτική για τον ανήλικο πληθυσμό που έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος.

Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση.

Τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς

Οι γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής παρέχουν υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους υπηρεσίες προσωπικού ιατρού, εφόσον η εκπαίδευσή τους σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καταλαμβάνει χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο ή ανώτερο από δώδεκα συνεχείς μήνες.

Στους γιατρούς που, κατά τη διάρκεια του έτους 2025, υποβάλλουν αίτηση για εκπαίδευση στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, με σκοπό την απόκτηση του τίτλου των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης, το οποίο, δεν δύναται να υπερβαίνει, σε επίπεδο μεικτών απολαβών, τις σαράντα χιλιάδες ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι γιατροί που λαμβάνουν το οικονομικό κίνητρο οφείλουν, εντός ενός έτους από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Σημειώνεται πως ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός για τους προσωπικούς ιατρούς καθορίζεται σε δύο χιλιάδες εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό γιατρό. Ειδικά για τους παιδιάτρους ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται σε χίλιους πεντακόσιους εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό γιατρό.

Τέλος, ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.