Ο καρκίνος χτυπά ολοένα και νεότερους ανθρώπους

Αν είχατε την εντύπωση πως ο καρκίνος χτυπά ολοένα και νεότερους ανθρώπους, έχετε δίκιο. Άντρες, γυναίκες, 40, 30, ακόμα και 20 ετών, ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις και τα νούμερα δείχνουν πως υπάρχει μία σταθερή αύξηση στις νεότερες ηλικίες.

Την τελευταία δεκαετία, ο καρκίνος του εντέρου σε ασθενείς 25 έως 49 ετών έχει αυξηθεί σε 24 διαφορετικές χώρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας της American Cancer Society και της International Agency for Research on Cancer, παρουσιάστηκαν στο Union for International Cancer Control στη Γενεύη και είναι ανησυχητικά, αφού η αυξητική τάση παρουσιάζεται μόνο στους νέους, τη στιγμή που τα νούμερα των μεγαλύτερων παραμένουν σταθερά.

Στα αποτελέσματα ξεχωρίζει και ο καρκίνος του μαστού. Ενώ παγκοσμίως οι συνολικοί θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 10% την τελευταία δεκαετία, η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού έχει αυξηθεί κατά 1.4% σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Μία μελέτη βρήκε πως η εμφάνιση καρκίνου αυξήθηκε κατά 79% μεταξύ 1990 και 2019, με τους θανάτους σε νεαρότερους ανθρώπους να αυξάνονται κατά 29%.

Δεν είναι ασυνήθιστο για μένα να βλέπω κάποιον κάτω από τα 40 με καρκίνο στο πάγκρεας. Συμβαίνει σχεδόν κάθε εβδομάδα, κάτι το οποίο είναι τρομακτικό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι στο απόγειο της ζωής τους, ξεκινάνε οικογένειες και έχουν κάθε λόγο να ζήσουν. Οι επιπλοκές στην κοινωνία είναι τεράστιες. – Eileen O’Reilly, ογκολόγος

Παρόλο που η εμφάνιση καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους έχει να κάνει με την κληρονομικότητα, όπως οι μεταλλάξεις γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι ογκολόγοι βλέπουν ολοένα και περισσότερους νεαρούς ασθενείς χωρίς γενετική προδιάθεση. Επιπλέον, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, οι όγκοι των ασθενών είναι πιο επιθετικοί από έναν τυπικό ασθενή με καρκίνο στην ηλικία των 70 ετών.

Ίσως η πιο εύκολη απάντηση για την αύξηση του καρκίνου σε νεαρές ηλικίες έρχεται από το ρόλο της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, συνθήκες που έχουν συνδεθεί με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου μέσω αυξημένων φλεγμονών σε όλο το σώμα, προκαλώντας τη δυσλειτουργία των ορμονών. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το επιπλέον σωματικό βάρος σε ηλικίες 18-40 ετών συνδέεται με ρίσκο εμφάνισης 18 διαφορετικών καρκίνων.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως ευθύνεται ο τρόπος ζωής. Καθένας από εμάς έχει χιλιάδες γενετικές παραλλαγές, ορισμένες από τις οποίες έχουν μία πολύ μικρή πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Πιθανότητες οι οποίες αυξάνονται όταν συνδυαστούν με περιβαλλοντικές αλλαγές. Ξέρουμε πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών, έχοντας μόνιμα αυξημένη γλυκόζη, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αλλά και καρκίνου. – Shuji Ogino, καθηγητής επιδημιολογίας του Harvard

Μία ακόμα αλλαγή που συχνά παραβλέπουμε είναι ο ύπνος. Τα τελευταία 100 χρόνια ο μέσος όρος ύπνου των παιδιών έχει μειωθεί κατά μία ώρα, ενώ οι δουλειές βάρδιας έχουν αυξηθεί στις περισσότερες χώρες. Μία έρευνα του 2021 βρήκε μία σχέση μεταξύ κακής ποιότητας ύπνου και μεγαλύτερου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως η μόνιμη έκθεσή μας σε πηγές τεχνητού φωτός όπως τα κινητά τηλέφωνα, διαταράσσει το βιολογικό ρολόι μας, κάτι το οποίο έχει ήδη συνδεθεί με καρκίνο μαστού, προστάτη, εντέρου και ωοθηκών.

Τα μικροπλαστικά μπορεί να παίζουν και αυτά ρόλο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα μακροπρόθεσμες μελέτες για να αποδείξουν κάτι τέτοιο. Ρόλο επίσης μπορεί να παίζει και η ευρεία χρήση αντιβιοτικών.

Τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας έχουν επιλεγεί βάσει κάποιας Δαρβίνειας διαδικασίας και είναι κομμάτι του ανοσοποιητικού μας που του επιτρέπει να αναγνωρίζει τα ανώμαλα κύτταρα, τα ξένα σωματίδια και να προλαμβάνει τη γένεση κακοηθειών. Δεν το γνωρίζουμε με σιγουριά ακόμα, αλλά η ιδέα είναι πως η έκθεσή μας στα αντιβιοτικά σημαίνει πως η αναγνώριση κινδύνων από το ανοσοποιητικό μας δε λειτουργεί όπως πρέπει, καθώς σκοτώνουν τα βακτήρια που είναι γηγενή στο έντερό μας και αφήνουν χώρο για πιο επικίνδυνα μικρόβια να πάρουν τη θέση τους.

Πηγή: https://unboxholics.com/