Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διαμαρτυρία για την τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών - λιγότερα μόρια για άτομα με αναπηρία

Επί των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. [...] και άλλες διατάξεις» απέστειλε επείγουσα επιστολή (επισυνάπτεται) η ΕΣΑμεΑ, ιδιαιτέρως για τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στην τροπολογία 257/23/18.10.2024, σύμφωνα με την οποία επέρχονται τροποποιήσεις στη μοριοδότηση των φοιτητών για μετεγγραφή. Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται καθώς με αυτή τη ρύθμιση, η αύξηση της μοριοδότησης των τρίτεκνων και των πολύτεκνων είναι μεγαλύτερη από την αύξηση της μοριοδότησης μέλους της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία.

Η ανάγκη των φοιτητών που είναι αδέλφια ή τέκνα ή σύζυγοι ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό 67% και άνω, δηλαδή ατόμων με βαριές αναπηρίες ή/και χρόνια πάθηση, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των φοιτητών και των οικογενειών τους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποτελούν, κατά κύριο λόγο, και πρόσωπα αναφοράς για τα άτομα με αναπηρία που έχουν στην οικογένειά τους, συνεπώς και η ανάγκη να βρίσκονται κοντά τους, είναι πολύ μεγάλη.

Κρίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να αυξηθεί η μοριοδότηση μέλους της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία και να εξισωθεί με τη μοριοδότηση του μέλους τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας (δηλαδή, τουλάχιστον 3 μόρια, αντί για 2 μόρια που προβλέπονται στην τροπολογία του παρόντος σχεδίου νόμου). 

Σχετικά με την τροπολογία 258/23/18.10.2024 η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί σε αυτή και αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους για συνέχιση της απασχόλησης ατόμων με αναπηρία που απασχολούνταν σε λυθείσες δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημά της.