Παράσταση Διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Λακωνίας

Παράσταση Διαμαρτυρίας στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, που προκήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και η ΑΔΕΔΥ για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, στις 10:00 το πρωίοι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας:Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λακωνικής και Μολάων «Γιάννης Ρίτσος». Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται τόσο για την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση όσο και για την οικονομική και εργασιακή απαξίωση των εκπαιδευτικών αλλά και στην πολιτική των πειθαρχικών, των διώξεων και των καθαιρέσεων στελεχών εκπαίδευσης.

Ο αυταρχισμός του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εξάλλου, που αρνείται κάθε προσπάθεια διαλόγου και λειτουργεί με εντελώς απαξιωτικό τρόπο απέναντι στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, αναδείχθηκε με την προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της Δ.Ο.Ε., παραμονές της εξαγγελθείσας απεργίας, για πρώτη φορά μετά το 1981 ενάντια σε κλαδική απεργία, και την αυθημερόν (!!!) απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 22/10/2024 να κρίνει παράνομη την απεργιακή κινητοποίηση, η οποία άμεσα επαναπροκηρύχθηκε και πραγματοποιήθηκε από την ΑΔΕΔΥ για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λακωνίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Παναγιώτη Κουμουνδούρο καθώς και απεργοί εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

IMG_20241023_104809_MP.jpg

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού  παρέδωσαν ψήφισμα στον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας κ. Αντώνη Κωνστάνταρο, Αναπληρωτή του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης που απουσίαζε. Παρουσιάζοντας τα αιτήματα της απεργίας, όπως αναλυτικά καταγράφονται στο ψήφισμα που επιδόθηκε, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» κ. Ευθύμιος Τουρνάς υπερτόνισε την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, που αδυνατούν να επιβιώσουν σε συνθήκες ακρίβειας -ειδικά οι νεοδιόριστοι/ες και οι αναπληρωτές/τριες που καλούνται να εργαστούν μακριά από τον τόπο τους. Στάθηκε επίσης στην αυταρχική και απαξιωτικήστάση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. έναντι των εκπαιδευτικών λειτουργών, τους οποίους από τη μία επιβαρύνει με γραφειοκρατικές εργασίες και καθήκοντα εντελώς ξένα με το εκπαιδευτικό λειτούργημα, που αποτελούν τροχοπέδη στο διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο και, από την άλλη, τους οδηγεί σε πειθαρχικές διώξεις και καθαιρέσεις από θέσεις ευθύνης σε μια προσπάθεια επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής. Διώξεις που έχουν αναδειχθεί σε κεντρική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση και στρέφονται πλέον επί παντός επιστητού, ακόμα και σε ανώτερα διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης με πρόσχημα γραφειοκρατικού τύπου παραλείψεις, όπως συμβαίνει και στη Διεύθυνση Π.Ε. Λακωνίας.Τέλος ανέδειξε τις σοβαρότατες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία από την πολιτική των συμπτύξεων συγχωνεύσεων τμημάτων που εφάρμοσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εν μέσω καλοκαιριού και η οικονομική ασφυξία των σχολικών μονάδων, που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, τόσο λόγω υποχρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης όσο και λόγω της απόλυτης αδυναμίας οικονομικής διαχείρισης των όποιων πόρων μετά την ακατανόητη απόφαση κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών ως ΝΠΔΔ των Δήμων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μολάων «Γιάννης Ρίτσος»κ. Παρασκευάς Μεϊμέτης στην τοποθέτησή του, αφού επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, τα οποία αφορούν πλέον όλους τους εκπαιδευτικούς σε όποια θέση κι αν βρίσκονται, τόνισε την ανάγκη σύμπνοιας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αναφέρθηκε στο γενικότερο μοντέλο της εκπαιδευτικής πολιτικής που προσπαθεί να εφαρμόσει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., το οποίο έχει εφαρμοστεί πριν από δεκαετίες σε αγγλοσαξωνικές χώρες και την Αμερική και έχει κριθεί ως μη επιτυχημένο. Στάθηκε με έμφαση στην άρνηση του Υπουργείου να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι χωρίς ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κόσμο δεν είναι δυνατόν να πετύχει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όπως έχει δείξει η ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη πολλοί έγκριτοι πανεπιστημιακοί.

IMG_20241023_104934_MP.jpg

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λακωνίας κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος από την πλευρά του, στάθηκε στον αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στις εκπαιδευτικές και γενικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ποινικοποίηση του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία. Για τον λόγο αυτό, όπως επεσήμανε, άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε γενική απεργία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετά την πρωτοφανή -στα συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά χρονικά- ενέργεια του Υπουργού Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία της ΔΟΕ.

Ο Αναπληρωτής του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας παρέλαβε το ψήφισμα και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα στον Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα αιτήματα που κατατέθηκαν, επεσήμανε τη σύμπνοια του εκπαιδευτικού κλάδου για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και την ενίσχυση του ρόλου των εκπαιδευτικών λειτουργών.

Εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικά στελέχη του Νομού Λακωνίας ανανέωσαν το απεργιακό ραντεβού για τις 20 Νοεμβρίου, που έχει εξαγγελθεί η μεγάλη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ.

 

Last modified on Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 13:23