Μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στην "Ημερίδα Ενημέρωσης και το Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας"

Ημερίδα Ενημέρωσης και Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας, συνδιοργανώνουν το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (Φο.Δ.Σ.Α.), από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου, στην Καλαμάτα (Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας – "Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή", Αίθουσα: Αναγνωστήριο Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας). Η εκδήλωση διοργανώνεται, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Στην δράση που είχε σαν στόχο την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας, την μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για στροφή προς πρακτικές που εκφράζονται με τέτοιου είδους μοντέλα. 

 

Στην εκδήλωση υπεγράφη σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ανακύκλωση, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και τη μείωση των αποβλήτων, από όλους τους συμμετέχοντες και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωάννης Σμυρνιώτης ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του φορέα για την στροφή προς μια κυκλική οικονομία που θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη όπως την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της καινοτομίας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το συγκεκριμένο μνημόνιο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και τους επαγγελματίες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.

 

Την 1η ημέρα η ενημέρωση, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ασχολήθηκε με την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται αυτής.

Η παρουσίαση του Κου Σμυρνιώτη σχετικά με την συμμετοχή του Φο.Δ.Σ.Α. στην συγκεκριμένη ημερίδα καθώς και η τοποθέτησή του για τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο με την σημερινή μορφή του θα έχει ισχύ μέχρι το 2030.

Την 2η ημέρα διοργανώθηκε Swap Party – Πάρτι Ανταλλαγής Ρούχων όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να φέρουν ρούχα που δεν χρειάζονται και να τα ανταλλάξουν με "καινούρια" μεταχειρισμένα ρούχα. Στόχος της δράσης αποτελεί η εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας, η μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο:                    

https://ecorec.gr/programma-erasmus-torp-parti-antallagis-roychon-2024/

 

Στην Ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από δήμους, επιχειρήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, οι οποίοι αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις και πρακτικές για την κυκλική οικονομία. Η δημιουργία και διεκπεραίωση των εργαστηρίων στοχεύουν στην κατάρτιση όλων των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν κυκλικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, όπως είναι οι δήμοι, οι βιομηχανίες, οι ΜμΕ, οι ενώσεις αγροτών, τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές τουριστικές ενώσεις, ΜΚΟ κ.λπ.

 

Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του Πράσινου Ταμείου και της ΟΕΑ. Απώτερο στόχο του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.