Μάνη.Οι καλύτερες περιοχές για να μείνετε στη Μάνη

Κοιτάτε τον χάρτη της Μάνης και αναρωτιέστε πού θα ήταν ωραία να μείνετε το καλοκαίρι; Ο εκτεταμένος οδηγός που ακολουθεί περιέχει τις καλύτερες περιοχές για να μείνετε στη Μάνη το καλοκαίρι και θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος για να επιλέξετε την κατάλληλη περιοχή για εσάς.

Η Μάνη είναι μία από τις πιο σημαντικές ιστορικά περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Εκτείνεται από τον αυχένα του Ταϋγέτου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο, βρέχεται δυτικά από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και ανατολικά από τον Λακωνικό Κόλπο και πλέον χωρίζεται στους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Δυτικής Μάνης.

Η περιοχή εκτός από τη φυσική της ομορφιά, έχει κληρονομήσει πέτρινους πύργους, επτά κάστρα, πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και φυσικά περίπου 100 οικισμούς που έχουν αναδειχθεί ως παραδοσιακοί, όπως επίσης και καλντερίμια, σπήλαια και καταφύγια.

Η Μάνη εκτός από τους ορεινούς οικισμούς διαθέτει και εξαιρετικούς παραθαλάσσιους, τόσο ανατολικά όσο και δυτικά. Οι διακοπές στη Μάνη το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική επιλογή, για να εξερευνήσετε τους οικισμούς και τα αξιοθέατα, αλλά και για να απολαύσετε τις πανέμορφες παραλίες της.

1. Καρδαμύλη, ένα δημοφιλές μέρος για διακοπές στη Μάνη το καλοκαίρι

Η Καρδαμύλη βρίσκεται στη δυτική Μάνη Μεσσηνίας, φωλιασμένη σε έναν απάνεμο κολπίσκο, που χαρακτηρίζεται ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που εκτός από πλούσια βλάστηση έχει σπουδαία αρχιτεκτονική. Ένας παραθαλάσσιος παραδοσιακός οικισμός που ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο.

Θα λατρέψετε την Καρδαμύλη από την πρώτη κιόλας βόλτα στα σοκάκια της, περνώντας από τις ολάνθιστες αυλές των παραδοσιακών κατοικιών. Μην παραλείψετε να κατευθυνθείτε προς την Παλιά Καρδαμύλη από το πέτρινο μονοπάτι – απόσταση λιγότερο από 10 λεπτά – στην οποία στέκουν ακόμα οι μανιάτικοι πύργοι και τα πετρόχτιστα εκκλησάκια.

Το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Μάνης είναι ο Πύργους του Μούρτζινου, ένας πύργος του 17ου αιώνα που λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο.

Η Καρδαμύλη έχει ένα πανέμορφο γραφικό λιμανάκι και για κολύμπι θα πρέπει να επισκεφθείτε τις παραλίες ΡιτσάΚαλαμίτσιΦονέαΔελφίνια. Οι τουριστικές υποδομές είναι άπλετες και είναι εφικτό να βρείτε από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ξενοδοχεία για διαμονή.

Από το χωριό δεν λείπουν τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα καφέ, τα οποία το βράδυ μεταμορφώνονται σε όμορφα μπαράκια. Η διαμονή στην Καρδαμύλη είναι μαγική και θα σας μείνει αξέχαστη.

Πού να μείνω στην Καρδαμύλη

2. Στούπα, μια παραθαλάσσια περιοχή στη Μάνη για οικογένειες με παιδιά

Η Στούπα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, 7,5 χλμ. νότια της Καρδαμύλης. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου σε μια περιοχή γεμάτη από ελαιώνες. 

Ο πληθυσμός της Στούπας αυξάνεται σημαντικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μεταμορφώνεται σε ένα ανεπτυγμένο τουριστικό προορισμό και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή ακόμα και για ένα 3ήμερο στη Μάνη, αφού απέχει μόνο καμιά ώρα οδικώς από την Καλαμάτα.

Το τοπίο είναι ονειρικό, καθώς από τη μια στέκει ο Ταΰγετος και από την άλλη απλώνεται η αμμώδης παραλία της Στούπας, η οποία είναι οργανωμένη σε μερικά τμήματα. Γενικά προτιμάται από οικογένειες με μικρά παιδιά και μάλιστα μπορείτε να απολαύσετε και θαλάσσια σπορ.

Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε δεκάδες επιλογές από καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα, ενώ στην Παραλία της Χαλικούρας θα μπορέσετε να απολαύσετε ένα ήσυχο απόγευμα στην βοτσαλωτή ακτή.

Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη προσφορά ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και βιλών ενώ αρκετές είναι και οι επιλογές από εστιατόρια, καφέ και μπαρ – στα οποία υπάρχει αρκετή ζωή τα βράδια.

Για τους πιο δραστήριους επισκέπτες υπάρχει η επιλογή ανάβασης στο Κάστρο Λεύκτρου, που έχει θέα όλη την περιοχή. Το μονοπάτι είναι περίπου 10-15 λεπτά και καλό είναι να ανεβείτε με αθλητικά παπούτσια. Από το Κάστρο έχουν μείνει μόνο μερικά ερείπια αλλά η θέα αξίζει!

Πού να μείνω στη Στούπα

3. Άγιος Νικόλαος, πού να μείνετε στη Μεσσηνιακή Μάνη για ήσυχες διακοπές

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται επίσης στη Δυτική Μάνη, σε απόσταση 10 χλμ. από την Καρδαμύλη και 45 χλμ. από την Καλαμάτα. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που έχει μεταμορφωθεί σε ένα δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό της Μάνης τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν όλες οι τουριστικές υποδομές, καταλύματα, ταβέρνες, εστιατόρια και μερικά μπαρ, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών. Ο Άγιος Νικόλαος είναι προτιμότερος για ήρεμες διακοπές, που όμως προσελκύει κόσμο εξαιτίας της γραφικότητας και της άγριας ομορφιάς του τόπου.

Οι παραλίες του Άγιου Νικολάου που βρέχονται από τον Μεσσηνιακό κόλπο μαζεύουν πολύ κόσμο και προσφέρουν και θαλάσσιες δραστηριότητες. Η παραλία Πανταζί (ή αλλιώς Πλατιά Άμμος) βρίσκεται μέσα στον οικισμό, είναι αμμώδης και οργανωμένη με όλες τις ανέσεις.

Άλλες παραλίες της περιοχής είναι η Γνώσπη, που βρίσκεται σε έναν κόλπο με βραχάκια και κρυστάλλινα νερά και συγκεντρώνει πολύ κόσμο, το Καταφύγιο που είναι επίσης βραχώδης και η Μάλσοβα που έχει αμμοχάλικο.

Σημαντικά αξιοθέατα του Αγίου Νικολάου είναι το Σπήλαιο Καταφύγι, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μας, ο Πύργος του καπετάν Χριστόδουλου Χρηστέα, η λιμνοθάλασσα Χρυσή Λίμνη με τα ζεστά νερά της και οι εκκλησίες του Αγίου Μύρωνα και Αγίου Νικολάου.

Πού να μείνω στον Άγιο Νικόλαο

4. Οίτυλο, ένα ημιορεινό χωριό με παραλία στη δυτική Μάνη

Το Οίτυλο είναι ένα ημιορεινό και γραφικό χωριό της δυτικής Μάνης που απέχει περίπου 70 χλμ. από την Καλαμάτα. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 240 μέτρων ενώ έχει και παραθαλάσσια περιοχή που ονομάζεται Νέο Οίτυλο και απέχουν μεταξύ τους περίπου 8 λεπτά οδικώς.

Το χωριό κλέβει τις εντυπώσεις με τους περισσότερους από 60 παραδοσιακούς πέτρινους οικισμούς, τα κάστρα, τους πύργους και τις εκκλησίες με τις αγιογραφίες. Από τον οικισμό δε λείπουν τα καταλύματα.

Στο Νέο Οίτυλο υπάρχει μια παραλία που εκτείνεται σε 2 χιλιόμετρα, με την περισσότερη έκταση να είναι βοτσαλωτή, αλλά υπάρχουν και αμμώδη σημεία. Είναι ένα μικρό τουριστικό θέρετρο που προσφέρει μερικές επιλογές καταλυμάτων.

Εξαιρετική επιλογή είναι και το Καραβοστάσι που είναι το λιμάνι του Οιτύλου, όπου υπάρχουν και εκεί καταλύματα.

Όπου και αν επιλέξετε να μείνετε στην περιοχή του Οιτύλου, θα απολαύσετε χαλαρωτικές διακοπές, μακριά από τον μαζικό τουρισμό, απλά οι τιμές των καταλυμάτων είναι πιο ανεβασμένες.

Πού να μείνω στο Οίτυλο

5. Λιμένι, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό για διαμονή στη Μάνη

Το Λιμένι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης, που βρέχεται από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και απέχει περίπου 77 χλμ. από την Καλαμάτα και 26 χλμ. από το Γύθειο. Είναι ένας από τους ομορφότερους οικισμούς της περιοχής, αφού συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την ομορφιά της θάλασσας και αποτελεί το επίνειο της Αρεόπολης.

Ένα από τα στολίδια του Λιμενίου είναι το Παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη με τον τετραώροφο Πύργο του, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επαναστατική περίοδο.

Τα νερά τριγύρω από τον οικισμό είναι γαλαζοπράσινα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ακτής είναι βραχώδες και μέσα και έξω από το νερό. Για κολύμπι θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς το Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι.

Θα βρείτε μερικά καταλύματα και βίλες (με πιο ανεβασμένες τιμές), όπως και γραφικές ταβέρνες. Για τις υπόλοιπες ανάγκες σας θα πρέπει να φτάσετε στην Αρεόπολη, που απέχει μόλις 11 χλμ.

Πού να μείνω στο Λιμένι

6. Αρεόπολη, ένας πανέμορφος διατηρητέος οικισμός της Μάνης

Η Αρεόπολη είναι μια από τις πιο γνωστές πόλεις της Μάνης. Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 250 μέτρων και απέχει 80 χλμ. από την Καλαμάτα και 64 χλμ. από τη Σπάρτη. Αν και δεν πρόκειται για παραθαλάσσια περιοχή, προσελκύει κόσμο και το καλοκαίρι.

Είναι ένας διατηρητέος οικισμός με εκπληκτική μανιάτικη αρχιτεκτονική και μαγευτική θέα στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Η Αρεόπολη υπήρξε σπουδαία περιοχή ιστορικά και μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα εμπορικό κέντρο για τη Μάνη.

Τα αξιοθέατα της είναι αναρίθμητα:

  • Το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην Πλατεία Αθανάτων
  • Ο Πύργος Καπετανάκου (της οικογένειας Μαυρομιχάλη) που λειτουργεί σαν μουσείο
  • Ναός Ταξιαρχών (Μητρόπολη Αρεόπολης)
  • Εκκλησίες Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (18ος αιώνας), Αγίου Αθανασίου, Αγίου Νικολάου (1807), Αγίας Τριάδας (17ος αιώνας)

Νότια της Αρεόπολης – περίπου 11 χλμ. μακριά – βρίσκονται τα Σπήλαια Διρού που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Η περιοχή προσφέρει μερικούς παραδοσιακούς ξενώνες και σουίτες και η διαμονή εκεί σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη. Υπάρχουν αρκετές επιλογές από εστιατόρια ενώ υπάρχουν και μερικά μπαρ για τα χαλαρά σας βράδια. Για κολύμπι επισκεφθείτε το Νέο Οίτυλο.

Πού να μείνω στην Αρεόπολη

7. Γερολιμένας, μείνετε στον μαγευτικό παραθαλάσσιο οικισμό της Μάνης

καλοκαίρι

Ο Κότρωνας είναι ένα μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό στην Ανατολική Μάνη, βρέχεται από τα νερά του Λακωνικού κόλπου και απέχει 87 χλμ. από τη Σπάρτη και 41 χλμ. από το Γύθειο. Είναι χτισμένος σε έναν όρμο που κοιτάει το νότο και φημίζεται για τις παραλίες του.

Η κεντρική παραλία του Κότρωνα είναι ιδανική για παιδιά και οικογένειες, είναι αμμώδης και τα νερά σχετικά ρηχά. Υπάρχουν μερικές ξαπλώστρες και ομπρέλες από τα καφέ της παραλίας και μαζεύεται αρκετός κόσμος και από τις γύρω περιοχές.

Άλλες επιλογές για κολύμπι είναι η Ψιλή Άμμος (αμμώδης με μερικά βραχώδη σημεία), η Σκοπά ή Νησάκι (βοτσαλωτή με μια λωρίδα που δημιουργεί δύο παραλίες) και η παραλία Συκιά (μια επίσης βοτσαλωτή παραλία στην οποία οδηγεί ένα μονοπάτι).

Στον Κότρωνα θα βρείτε μερικές επιλογές καταλυμάτων, ταβερνών και καφέ.

Πού να μείνω στον Κότρωνα

9. Σκουτάρι, ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό στην ανατολική Μάνη

Το Σκουτάρι βρίσκεται επίσης στην ανατολική Μάνη, 12 χλμ. βόρεια του Κότρωνα και απέχει 18 χλμ. από το Γύθειο. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που ενδείκνυται για ήσυχες διακοπές στη Μάνη το καλοκαίρι, καθώς έχει απλά μερικά καταλύματα και αν δεν κάνω λάθος μόνο δύο ταβέρνες και ένα παντοπωλείο.

Η παραλία στο Σκουτάρι είναι πολύ μεγάλη και ουσιαστικά χωρίζεται σε τρεις μικρότερες: ΚαλαμάκιαΣκουτάρι και Αγία Βαρβάρα. Είναι και οι τρεις κυρίως αμμώδεις με λίγα βότσαλα και συνήθως είναι απάνεμες, αφού βρίσκονται προστατευμένες λόγω θέσης. Υπάρχουν μερικές ξαπλώστρες από τις ταβέρνες.

Πού να μείνω στο Σκουτάρι

10. Γύθειο, η έδρα της ανατολικής Μάνης

Αν και τελευταίο στη λίστα, το Γύθειο είναι από τις σημαντικότερες περιοχές στη Μάνη. Είναι η έδρα της ανατολικής Μάνης και βρίσκεται στην καρδιά του Λακωνικού κόλπου, σε απόσταση 43 χλμ. από τη Σπάρτη. Η απόσταση από τη Μονεμβασιά είναι 67 χλμ.

Το Γύθειο είναι μια ιστορική κωμόπολη, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Λαρύσιο. Κατά την αρχαιότητα υπήρξε επίνειο της Σπάρτης. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Πελοποννήσου κι εκεί καταφθάνουν τα πλοία από Κύθηρα και Κρήτη, το οποίο επεκτάθηκε το 2017.

Σπουδαία αξιοθέατα του Γυθείου είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παρθεναγωγείο (1886), το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων (που έχει πανοραμική θέα), ο Πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη που λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης και το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου.

Για κολύμπι η παραλία της Σελινίτσας είναι μια εκπληκτική επιλογή, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, αλλά και η παραλία Μαυροβουνίου που είναι επίσης μεγάλη αμμώδης και με πεντακάθαρα νερά.

Στο Γύθειο θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή, για φαγητό, καφέ αλλά και ποτό!

Πού να μείνω στο Γύθειο