Πάρνωνας: Τα γραφικά χωριά και το μικρό μυστικό των έμπειρων εκδρομέων

Είναι ίσως από τα λιγότερο διαφημισμένα ελληνικά χωριά, όμως οι εραστές των ταξιδιών αγαπούν και επισκέπτονται… .μυστικά τον Πάρνωνα εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε την τελευταία πενταετία, η σταρ «Βαμβακού», το χωριό του Σταύρου Νιάρχου το οποίο αναγεννήθηκε εκ βάθρων, προσελκύει εδώ τουρίστες όλους τους μήνες του χρόνου.

Χωριά Πάρνωνα: Ένα ανέγγιχτο και αυθεντικό τοπίο

kosmas-parnonas.jpg.webp

Παρόλα αυτά, το συνολικό τοπίο του Πάρνωνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο και αυθεντικό, κάτι που το κάνει μια εξαιρετική επιλογή ταξιδιού. Το βουνό Πάρνωνας (ή Μαλεβός) έχει ύψος 1.934 μ. και μήκος περίπου 100 χλμ. Στην ουσία διατρέχει ένα τεράστιο κομμάτι της Πελοποννήσου, ξεκινώντας από την Τεγέα και φτάνοντας ως το Ακρωτήριο του Μαλέα, αφήνοντας έτσι το σημάδι του και σε Αρκαδία και σε Λακωνία.

parnonas.jpg.webp

Σήμα κατατεθέν του βουνού τα μικρά πανέμορφα χωριουδάκια με τα πάμπολλα μοναστήρια και εκκλησάκια που είναι σκαρφαλωμένα στις δεντρόφυτες πλαγιές. Όσο για το βουνό, τον τόνο δίνουν τα έλατα και τα μαυροπεύκα αλλά και οι καστανιές, δημιουργώντας ένα καταπράσινο τοπίο, ιδανικό για πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές. Μεγαλύτερη από όλες το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο33.

Οι πιο βάτες -και άκρως γοητευτικές- είναι πάντως αυτές που συνδέουν τα γύρω χωριά μεταξύ τους. Η «ουσία» του Πάρνωνα είναι το εναλλακτικό και απείραχτο τοπίο του, το οποίο κάνει την περιοχή ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, πεζοπορίες, ορειβασία, mountain bike κ.λπ. Σημειώστε πως ο πιο εύκολος δρόμος για να φτάσετε στον Πάρνωνα είναι από την εθνική Τρίπολης-Σπάρτης. Αν όμως έχετε χρόνο στη διάθεση σας, η περιήγηση μέσα από τον στριφογυριστό δρόμο που ανεβάζει στο βουνό από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά αποκαλύπτει ένα υπέροχο τοπίο.

Τα χωριά του Πάρνωνα – «Βουτιά» στο καστανόδασος

parnonas-diadromes.jpg.webp

Το κεφαλοχώρι της περιοχής είναι ο Άγιος Πέτρος, το οποίο είναι και το πιο «τουριστικό» που θα δει κανείς εδώ. Πολύ γνωστά είναι και τα Τζίτζινα, με περιορισμένες αλλά καλές προτάσεις διαμονής και γεύσης (το χωριό έχει και πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια). Τα χωριά Καστάνιτσα (με ξενώνα και ταβέρνες) και ο Πραστός, είναι τα πιο όμορφα από αρχιτεκτονικής σκοπιάς χωριά. Η Καστανίτσα που βρίσκεται στα 840 μ. είναι πνιγμένη στις καστανιές κι αποκαλύπτει στον επισκέπτη πανέμορφα πέτρινα σπίτια. Την παράσταση κλέβουν τα ξύλινα μπαλκόνια τους κι οι πέτρινες τοξωτές εξώπορτες τους. Πολύ όμορφα είναι και τα διάσπαρτα τρίπατα αρχοντικά, τα οποί μετρούν περίπου τρεις αιώνες ζωής. Πολλά έχουν μικρά ξύλινα μπαλκόνια κάποια και πολεμίστρες.

Όπως είπαμε, η Βαμβακού είναι από τα χωριά που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Βρίσκεται στα 900 μ. υψόμετρο και είναι ο τόπος καταγωγής του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. Πολλές δεκαετίες πίσω, το χωριό ήταν πολύ ακμαίο, μέχρι που σταδιακά άρχισε να ερημώνει. Το 2018 μια ομάδα πέντε νέων ανθρώπων με καταγωγή από το χωριό, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταμόρφωσαν κυριολεκτικά τη Βαμβακού μέσα από το πρόγραμμα Vamvakou Revival. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελεί σήμερα το χωριό την ιδανική βάση για να περιηγηθεί κανείς στον Πάρνωνα, καθώς το σταθερό 12μηνο πρόγραμμα που έχει φτιάξει η ομάδα, περιλαμβάνει από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους –πολλές από τις οποίες έχουν επίκεντρο τις καρυδιές που αφθονούν στην περιοχή – μέχρι εργαστήρια ρομποτικής.

parnonas-vouno.jpg.webp

Η ιστορία της Βαμβακούς είναι πλούσια μιας και το καταπράσινο, γραφικό χωριό χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Επίκεντρο της ζωής του, η μεγάλη πλατεία σαν ένα προνομιακό μπαλκόνι, με θέα στις βουνοκορφές του Πάρνωνα. Τις τελικές πινελιές βάζουν ο μεγάλος πλάτανος και η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου.

Είναι όμως πολλά ακόμα που μπορείτε να δείτε, με πολύ βασικό τα ξωκλήσια που θα συναντήσετε μέσα από τις διαδρομές σε δασοσκέπαστα μονοπάτια όπως αυτό του Αγίου Γεωργίου πάνω από το χωριό ή αυτό του Αγίου Παντελεήμονα που θα πάρετε μέσα από τον καστανεώνα της Καστάνιτσας. Σημειώστε πως στο παλιό δημοτικό σχολείο, στην πλατεία του Αγιάννη λειτουργεί (κατόπιν συνεννόησης) το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας, όπου μπορείτε να αντλήσετε πολλές πληροφορίες για τη φυσική κληρονομιά και την οικολογική αξία του Πάρνωνα.

kastri-parnonas.jpg.webp

Τα Τσίντζινα ή Πολύδροσο είναι από τα επίσης αγαπημένα χωριά στον Πάρνωνα. Βρίσκεται στα 1.000 μ. υψόμετρο και «μοιράζεται» ανάμεσα σε δυο πλαγιές. Πιο χαρακτηριστικές εικόνες εδώ αυτή που δίνει η ρεματιά που διατρέχει την κάτω γειτονιά αλλά και τα πέτρινα γεφύρια που συνδέουν τον κάτω μαχαλά με τον πάνω. Σημειώστε πως από αυτό το παρθένο τοπίο ξεκινούν εννιά σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα οποία είναι μεν «απαιτητικά» αλλά οδηγούν σε κρυμμένα εκκλησάκια και πηγές. Μην λησμονήσετε να επισκεφθείτε τα χωριά Κοσμάς και Καστρί. Από τα πιο γραφικά του Πάρνωνα.

Οι έμπειροι κι οι ορεξάτοι μπορούν πάντως να δοκιμάσουν το μονοπάτι που μέσα από το φαράγγι οδηγεί στην Μεγάλη Τούρλα, την κορυφή δηλαδή του Πάρνωνα. Must see και το παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Το συγκεκριμένο αποκαλύπτει μεγάλο δώρο στον επισκέπτη, μιας και είναι αγιογραφημένο από τον γνωστό ζωγράφο Φώτη Κόντογλου.

 

Πηγή: https://exploringgreece.tv/