Real Sparta. Γεωργίτσι «Το μπαλκόνι» του Ταϋγέτου

Γεωργίτσι - το "μπαλκόνι' του Ταϋγέτου

Στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου βρίσκεται ενθρονισμένο το όμορφο Γεωργίτσι.

Κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 970 μ., υποδέχεται τον επισκέπτη σαν μια διάπλατη καταπράσινη αγκαλιά και απλόχερα του χαρίζει μια πανοραμική θέα που εκτείνεται από τα βουνά της Αρκαδίας μέχρι το Λακωνικό κόλπο .Δίκαια αποκαλείται «το μπαλκόνι του Ταϋγέτου».

Μια ονομασία που λέγεται ότι του απέδωσε ο ίδιος ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ όταν το πρωτοαντίκρυσε.

FB IMG 1685515473663

Η μοναδική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα και την κορυφογραμμή του Πάρνωνα δεν είναι ο μόνος λόγος για να το επισκεφθείτε: Περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια «σκορπισμένα» στις διάφορες γειτονιές. Επισκεφθείτε το Δημοτικό σχολείο, ένα λιθόκτιστο κτίριο, από πελεκητή πέτρα Ταϋγέτου, σε σχήμα Γ το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και έχει χαρακτηριστεί ως ένα κόσμημα σπάνιας αρχιτεκτονικής.

FB IMG 1685515468389

Στην επάνω γειτονιά του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να δει το Μνημείο Ηρώων των Αεροπόρων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα , ενώ στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται ένα μαχητικό αεροσκάφος F104, ως ένδειξη τιμής από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το Γεωργίτσι διαθέτει πεζοπορικά μονοπάτια που οδηγούν σε απόκρημνες πλαγιές, εντυπωσιακά δάση και πετρόκτιστες βρύσες, κάθε μία με το δικό της όνομα, όπως Τσαγκαρόβρυση, Κρύα Βρύση, Βρύση του Παράσχη κ.α

Από το χωριό ξεκινά και ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια για πεζοπορία στον Ταΰγετο: Το φαράγγι των Μύλων. Μια διαδρομή εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς μήκους περίπου 10 χλμ στην οποία θα συναντήσετε ερείπια από παλιούς νερόμυλους που κινούνταν από τα άφθονα νερά του ρέματος.

FB IMG 1685515476291

Η διαδρομή, η οποία είναι πλήρως σηματοδοτημένη, καταλήγει κάτω από τη γέφυρα στο γειτονικό Καστόρι και από εκεί στο Μαρμαρογέφυρο, ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Η διάσχιση του φαραγγιού των Μύλων είναι μία μοναδική εμπειρία που σίγουρα σίγουρα αξίζει να ζήσετε αν βρεθείτε στη περιοχή, ειδικά την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μάθετε περισσότερα για το Γεωργίτσι εδώ  https://realsparta.gr/el-gr/Discover/Places/Georgitsi 

Last modified on Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 14:44